Converses de Taverna: testimonis de la nostra gent de mar

El proper 31 d’octubre a les 7 del vespre, el Museu de la Pesca presenta a l’Espai del Peix de Palamós l’audiovisual “Converses de Taverna: testimonis de la nostra gent de mar”. Aquest DVD recull una selecció de fragments de la popular activitat Converses de Taverna, destinada a recuperar i difondre el patrimoni immaterial marítim i pesquer de la Costa Brava per mitjà de la memòria oral de la gent de mar .

Iniciades l’any 2001 a la Taverna Marinera Ca la Pepa Caneja, al llarg de 14 temporades i més de 110 sessions temàtiques, les Converses de Taverna han permès enregistrar més de 140 hores farcides amb el testimoni dels protagonistes de la història marítima recent de la Costa Brava. 155 professionals de la mar, familiars i experts del tema marítim han aportat tot el seu record, el seu coneixement i la seva experiència fins a conformar el més gran fons documental elaborat exclusivament amb memòria oral d’homes i dones de mar,  i que es pot consultar íntegrament a Documare: centre de documentació de la pesca i el mar.

En aquest sentit, Converses de Taverna ha esdevingut un referent en la salvaguarda, el tractament i la difusió del patrimoni etnològic català. Els continguts de les Converses no només han servit per elaborar tot tipus d’activitats pedagògiques i accions culturals des del Museu de la Pesca, sinó que han estat la base de nombrosos projectes de recerca vinculats a la història i el patrimoni marítim de la Costa Brava: mestres d’aixa, història del port de Palamós, cuina i gastronomia marineres, pesqueres prohibides…

Aquest DVD de 120 min. de duració recull els primers 10 anys de sessions, repartits en 9 capítols: l’ofici de pescador; pesca i pesqueres de la Costa Brava; el temps, la mar i els peixos; la comercialització i venda del peix; creences, coneixements i habilitats; accidents i naufragis; oficis de la mar; Palamós: història d’un port i l’apartat dedicat a la cuina marinera.

L’edició del projecte ha anat a càrrec de Videoplay Serveis i La Vinagreta, amb un guió elaborat des de Documare: centre de documentació de la pesca i el mar i la producció del Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós).

L’acte serà presidit per M. Teresa Ferrés, alcaldessa de Palamós i presidenta de la Fundació Promediterrània, acompanyada per Jordi Ferrer, secretari general de la Universitat de Girona i Lluís Puig, responsable de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. Durant la presentació es projectaran un breu resum de tot el DVD i s’acabarà una copa per a tots els assistents.

Deixa un comentari