Facultat de Geografia i Història UB. Aula 408
C. de Montalegre, 6, Barcelona
4 de desembre de 2014, de 16.00 a 20.00 h

C. de Montalegre, 6, Barcelona
4 de desembre de 2014, de 16.00 a 20.00 h
El grup de treball de patrimoni immaterial de l’Institut Català d’Antropologia organitza aquesta jornada a l’entorn d’elements del patrimoni immaterial català que per les seves característiques presenten aspectes conflictius o de difícil encaix dins dels paràmetres recollits en la Convenció de París. La jornada vol servir també per reflexionar sobre la inclusió del patrimoni immaterial dins la llei de patrimoni cultural català.
Inscripcions: http://goo.gl/h9eBJR
Places limitades
PROGRAMA:
16.00 h Presentació
Ponència marc
16.15 h El patrimoni cultural immaterial. Singularitats, oportunitats i conflictes. A càrrec de Xavier Roigé, degà de la Fac. de Geografia i Història, professor d’Antropologia Social i Museologia a la UB, director del màster de Patrimoni Mundial i Estratègies de Desenvolupament.
Patrimoni festiu i identitat
16.35 h Les festes de bous a les Terres de l’Ebre i els versots satírics en els diables festius. A càrrec de Jordi Bertran, llicenciat en filologia catalana i gestor cultural. Autor d’una vintena d’obres sobre la gestió cultural i la festa, i professor de gestió cultural. Actualment coordinador del futur Museu Casteller de Catalunya.
17.05 h “Aquesta no és la nostra sang”. Sacrifici i rituals islàmics a Catalunya. A càrrec de Jordi Moreras, antropòleg, professor a la Universitat Rovira i Virgili i especialista en comunitats musulmanes a Catalunya.
La gestió del patrimoni immaterial en els espais naturals protegits
17.25 h Projecció del documental A prop de l’arròs. Retrat de la comunitat d’arrossaires del marge dret del Baix Ter. A càrrec de Laia Cardona, antropòloga i màster en antropologia visual per la UB, i Diana Julià, màster en antropologia i etnografia per la UB. Coautores de la recerca “Estudi etnològic de la comunitat de pagesos de l’arròs dels aiguamolls del Baix Ter”.
18.00 Pausa – Refrigeri
18.20 h Els comunals al Pallars Sobirà. Els usos tradicionals de muntanya en el marc dels espais naturals protegits. A càrrec d’Oriol Beltran, antropòleg, professor de la Universitat de Barcelona i coautor de Parcs als comunals. La patrimonialització de la muntanya al Pallars Sobirà.
Alimentació i patrimoni immaterial
18.40 h La producció tradicional de vi a Calonge i Vall-llobrega. A càrrec d’Esther Loaisa Dalmau, geògrafa de la Fundació Remença XXI.
19.00 h La subhasta cantada del peix a Montgat. A càrrec de Laia Aleixendri Garcia, diplomada en Educació Social, llicenciada en Història de l’Art i especialista en patrimoni cultural, de Núria Fernández Llobet, llicenciada en Belles Arts i especialista en Mediació Cultural i Gestió del Patrimoni a Europa, i de Maria Font Rovira, secretària de la Confraria i Pòsit de Pescadors Verge del Carme de Montgat, El Masnou i Premià de Mar.
Taula rodona i debat obert
19.20 h El patrimoni cultural immaterial i el seu encaix en el conjunt del patrimoni cultural català: actualitat i reptes de futur. Amb la participació dels ponents i de tècnics de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, ens competent en la matèria.
19.50 h Cloenda