Els Tonis de Manlleu: a cavall de la devoció i la festa

El Museu del Ter presenta l’exposició temporal “Els Tonis de Manlleu: a cavall de la devoció i la festa”

L’exposició compta amb el suport de l’Associació de Sant Antoni Abat – Tonis de Manlleu, la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició es composa d’una selecció de 150 fotografies sobre la Festa de Sant Antoni Abat a Manlleu, coneguda popularment com els “Tonis”. Totes aquestes imatges reflecteixen la història i la tradició festiva de l’Associació Sant Antoni Abat, un dels col·lectius més consolidats de Manlleu, que han preservat des del s.XIX  una de les activitats més singulars d’aquesta festa, el Ball del Ciri.

Amb motiu de la preparació de l’exposició s’ha fet el taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria dels Tonis de Manlleu”, que ha comptat amb la participació de destacats membres de l’entitat. Aquest taller ha permès recollir, identificar i documentar un seguit de fotografies que ha permès la creació d’un fons fotogràfic dels Tonis de Manlleu de més de 2000 imatges.

L’exposició es divideix en cinc àmbits: la devoció, com a mostra del gest de veneració dels Tonis vers el seu patró sant Antoni Abat; l’organització, com estructura social sorgida dels antics oficis de traginers i taverners passant pels tractants de bestiar i ramaders, fins arribar a l’actual associació; la celebració o festa que ha mantingut la seva estructura principal des de finals del segle XIX i que, sempre, ha estat a cavall de la devoció i la gresca; la tradició, en forma de Ball del Ciri com a veritable joia patrimonial de Manlleu; i el concurs fotogràfic que ha estat convocat des de 1978 per la secció de fotografia del Grup Excursionista Manlleu i, posteriorment, pel Grup Fotogràfic Manlleu.

Data: 19 de desembre a les 21 h

Lloc: Museu del Ter. Passeig del Ter, 2.  Manlleu

Per a més informació: 93 851 51 76 – www.museudelter.cat

Deixa un comentari