Els zo’è, una tribu prehistòrica recentment descoberta

El proper divendres 27 de febrer a les set de la tarda es projectarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí el documental La memòria de la matèria d’Albert Abril. S’encarregarà de la presentació de la peça el seu director, Albert Abril; la representant de la productora Films de l’Orient, Sandra Forn; i el director de la productora Alins Studio, Marcel·lí Parés. En acabar la projecció s’obrirà un debat al voltant del documental.

La memòria de la matèria és un treball de gran interès antropològic, doncs ens aproxima a les formes de vida encara prehistòriques de la tribu amazònica zo’è, una tribu que ha viscut aïllada

i sense contacte amb la civilització occidental fins fa molt pocs anys. L’acostament a la seva vida quotidiana permet a Albert Abril mostrar-nos patrons de conducta i formes d’organització social pròpies de les societats prepaleolítiques, en un exercici que serveix de reflex de la memòria ancestral de l’espècie humana.

Els zo’è viuen encara sense utilitzar estris de pedra i, tot just ara, fruit del contacte amb la civilització occidental, comencen a introduir algun giny de ferro per optimitzar algunes feines. La seva col·lectivitat es regeix sense dirigents de cap tipus, ni xamans, ni cacics, ni consells d’ancians. Les decisions es prenen per consens en llargues assemblees en les que participa tota la comunitat, dones i joves inclosos. Practiquen la poligàmia i la poliàndria i es diferencien visualment de les altres tribus per l’ús del poturú un pal de fusta que duen tots els membres sota els llavis des de la infància. El pas a la vida adulta, que permet els joves començar a caçar, aparellar-se i tenir fills, el marca l’aparició de pèl púbic, i el més habitual és aparellar els adolescents amb dones madures per tal que adquireixin experiència.

La trobada dels zo’è marca indefectiblement el final de les seves formes de vida, doncs la “contaminació” per contacte amb la societat occidental és inevitable. D’aquí la importància de documentals com el d’Albert Abril, que ens permeten reviure la memòria col·lectiva de l’espècie humana en les formes de vida prehistòriques dels zo’è abans que es perdin.

L’autor
Periodista especialitzat en tribus amazòniques aïllades, Albert Abril intenta elaborar des de fa anys una teoria moderna sobre la pertinença o no del contacte un cop es detecta una nova tribu. Ha comptat amb el recolzament per a la realització de La memòria de la matèria de la Fundaçao Nacional de Saude (FUNASA) i de la Fundaçao Nacional do Indio (FUNAI); i, molt especialment, del doctor Waldemar Ribeiro, metge expert en els zo’è que ha realitzat centenars de fotografies de la tribu, bona part de les quals es poden veure en el documental.

Deixa un comentari