Institut d’Estudis Catalans
C. del Carme, 47, Barcelona
Del 3 al 31 de març de 2015
Inauguració i visita guiada: dimarts 3 de març, 13.00 h
L’Estudi de la masia catalana és un dels grans projectes d’institucionalització cultural del Noucentisme. Entre el 1923 i el 1936, un grup de científics i humanistes van recórrer les terres de Catalunya i les Illes Balears per documentar la vida a pagès. Eren l’equip de l’Estudi de la masia catalana, un projecte d’investigació impulsat per Rafael Patxot i encomanat al Centre Excursionista de Catalunya. Buscaven deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies, de les feines del camp, les tradicions, la llengua, la indumentària, les festes i els costums del món rural, ja que s’adonaven que aquest món que retrataven i que per a ells representava l’essència de la catalanitat, s’estava extingint inexorablement.
Després de moltes vicissituds, el principal testimoni d’aquesta empresa és un conjunt de 7.700 fotografies
documentades de l’època. Una recerca iniciada el 2007, a més, va permetre localitzar la correspondència i altra documentació inèdita d’aquell projecte.
Contingut relacionat: 1r Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català
N’hi ha catàleg ?
Adjuntem link del llibre que va publicar La Magrana en motiu d’aquest projecte de recerca. A més d’una acurada selecció fotogràfica inclou articles de: Montserrat Solà; Anna Borbonet; Joaquim M. Puigvert; Albert Cubeles; Josefina Roma; Jaume Ayats; Antoni Ginard i Andreu Ramis