Malars. De molí fariner a colònia industrial

A la devesa on conflueixen el riu Gurri i el riu Ter, en el terme municipal de Gurb, s’alcen els edificis de l’antiga fàbrica i colònia de Malars. Aquest conjunt, actualment en desús, es testimoni silenciós d’una llarga història que comença, com la de tantes altres fàbriques de riu, amb un molí fariner. El llibre, de les historiadores osonenques Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò, fa un repàs de la història de la creació d’aquell primer establiment pre-industrial durant el segle XVI; del procés pel qual  a principis del segle XIX, protagonitzant el procés d’industrialització a Osona a les vores del Ter, es va convertint en un enclavament industrial important del sector del tèxtil; i de la consolidació i definitiu tancament de la filatura, dirigida pels industrials manlleuencs Rifà, durant el segle XX.

El llibre és una edició de l’Ajuntament de Gurb, el Museu del Ter i Eumo Editorial, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i el Consorci del Ter.

El llibre, d’Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò, es presentarà al Museu del Ter. La presentació anirà a càrrec de Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El fons fotogràfic desvetllat en el procés de preparació del llibre serà consultable a la web “Àlbum fotogràfic de Malars” a l’enllaç www.museudelter.cat/malars.

Data: Divendres 20 de març a les 20h

Lloc: Museu del Ter. Passeig del Ter, 2. Manlleu

Per a més informació: www.museudelter.cat o 93 851 51 76

Deixa un comentari