Etnologia en Xarxa: XI Recercat. Jornada de cultura i recerca local

Data: 9 i 10 de maig de 2015.
Lloc: Carpa situada a la Plaça de Jaume I, Vilafranca del Penedès.

ETNOLOGIA EN XARXA: XI EDICIÓ DEL RECERCAT. JORNADA DE CULTURA I RECERCA LOCAL DELS TERRITORIS DE PARLA CATALANA
Etnologia en xarxa: Aquest programa proposa l’organització d’activitats de conservació i difusió del patrimoni etnològic dins l’àmbit local i territorial de cada antena de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, però amb el compromís d’integrar-les totes en un mateix programa de difusió i promoció. Entenem que d’aquesta manera aquelles activitats que inicialment tenen una dimensió potser molt local, en conjunt i a partir d’un marc de cooperació poden agafar una major dimensió i visibilitat.
El Recercat és la jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana organitzada per l’Institut Ramon Muntaner . El seu objectiu és oferir una mostra de la ingent activitat dels centres i instituts de recerca local i comarcal i facilitar un espai de trobada anual.
PROGRAMA
FIRA (Interior de la carpa)
Dissabte i diumenge. Horaris. Dissabte de 10.00 a 14.30 hores i de 17.00 a 21.00 hores. Diumenge de 10.00 a 14.30 hores
ESPAI D’AUDIOVISUALS (Interior de la carpa)
Obert dissabte (de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.) i diumenge al matí en l’horari de la fira.S’hi projectaran alguns dels audiovisuals produïts pels centres d’estudis aquests darrers anys.
Dissabte 9
12.00 h. – 12.30 h. Converses de taverna: Testimonis de la nostra gent de mar. Museu de la Pesca i Càtedra d’Estudis Marítims
12.40 h. -13.00 h. La guerra civil a Subirats. Centre d’Estudis de Subirats
13.10. – 14.00 h. Els Encants. Diari d’un trasllat. TV3 i Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa

19.00 h. – 20.00 h. Ponts a la mar: Vincles històrics entre Vilassar i Sardenya. Catvilassar.com i Centre d’Estudis Vilassarencs
20.00 h. – 21.00 h. Els homes de la primavera: El cor de caramelles de Begues. Centre d’Estudis Beguetans.
Diumenge 10
10,00 h. – 11.40 h. Del Montgó a Manhattan, valencians a Nova York: Cap a la terra promesa. InfoTV i Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta
11.45 h – 12.15 h. Xiquets d’una guerra. Associació Cultural Soldevila de Campredó
12.20 h. – 14.30 h. Perseguits i salvats. Camins de nit i boira. TV3 i Institut d’Estudis Ilerdencs.
LLIURAMENT DELS PREMIS RECERCAT. Dissabte 9 a les 13.30 h.
Auditori del Vinseum – Museu de les Cultures del Vi, plaça de Jaume I. Acte conduït per l’Anna Vallhonesta.

PRESENTACIONS. Auditori del Vinseum – Museu de les Cultures del Vi, plaça de Jaume I
DISSABTE, 9
10.30 h. a 11.30 h. Els camins de la transhumància: passat i present. Conversa amb el Sr. Joan Rovira, membre del Grup de Treball de la Transhumància i els Camins Ramaders de Catalunya i Eduard Trepat, Fundació Món Rural.
11.30 h. a 13.00 h. Taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil”. Espai conduït per les Comissions Cíviques del Patrimoni del Baix Llobregat i les Terres de l’Ebre. S’obre aquest nou espai de debat i reflexió dins el Recercat amb l’objectiu de fer una aproximació al patrimoni des dels centres d’estudis sobre la base dels casos que han treballat les dues comissions cíviques constituïdes actualment, la presència d’experts i les aportacions dels assistents”.
El tema d’enguany serà: “La legislació i el patrimoni”. Intervindran: Josep Moragrega, Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l’Ebre, Frederic Prieto, Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, Àngels Travé, Institut d’Estudis Penedesencs i Vicenç Aguado, Centre d’Estudis del Vilosell. Modera: M. Carme Jiménez, Institut Ramon Muntaner. Partint de dos dels casos tractats per les Comissions, el Canal de la Infanta i el Molí de l’Assut de Xerta, analitzarem les diferents variables legislatives a tenir en compte i que poden condicionar la conservació dels elements patrimonials.
17.00 h. a 17.15h. Cultsurfing, fent xarxa entre projectes culturals singulars. Presentació a càrrec de Carol Durán Moreno, coordinadora de CultSurfing. http://www.cultsurfing.cat. Inscripcions obertes fins el 24 de maig.
17.15 h. a 18.30 h. Taula rodona “La repercussió social, econòmica i urbanística del ferrocarril des de diferents perspectives”. Participen: Jordi Sasplugas, president de la Fundació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, Adriana Rivas, autora d’un estudi sobre el barri ferroviari de Sant Vicenç de Calders, Pere Pascual, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Modera: Ginès Puente, Institut d’Estudis Penedesencs.
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
DINAR ANUAL DE LA RECERCA LOCAL
Dissabte 9, a  les 15 h.
A l’hotel-restaurant Domo. Carrer de Francesc Macià, 4. Vilafranca del Penedès. Preu: 16 €. (cal inscripció prèvia al 977401757, Mercè Roca)

CONCERT. Dissabte, 9 a les 19.00 h. Església de Sant Francesc (C/ de Sant Pere, 3)
Any Muntaner: commemoració del 750 aniversari del naixement de Ramon Muntaner Concert. Què us cantaré? Ramon Muntaner 750 anys a càrrec de Toni Xuclà i Judit Nedderman. Recital de cançons basat en els fets, les terres i els llocs de les cròniques, els poetes del seu temps i la influència del seu llegat. Cançons de Catalunya, València, Eivissa, Mallorca, Sicília i Sardenya basades en textos de Ramon Muntaner, Ramon Llull, Ramon Vidal de Besalú, Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

EXPOSICIONS
Lloc: Capella de Sant Joan (C/ Indústria, 15)
“150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell” produïda per l’Institut d’Estudis Penedesencs. La mostra proposa un recorregut per la història i el patrimoni de la línia de Ferrocarril de Tarragona a Martorell amb motiu de la commemoració dels 150 anysde la seva inauguració

Lloc: Església de Sant Francesc (C/ Sant Pere, 3) . Horari: dissabte d’11 a 14 h. i de 17 a 20 h. i diumenge d’11 a 13 h.
“Els oficis dels Ports”, produïda per l’Aula d’Artesanies, Tradicions i Ecologia, amb la col·laboració de l’Associació Cultural d’Arnes La Bresca. Exposició que reprodueix diferents oficis artesanals vinculats al Parc Natural dels Ports (Terres de l’Ebre).

Lloc: Vestíbul del Casal – Societat la Principal (Rambla de Nostra Senyor, 35-37) . Horari: dissabte d’11 a 13 h. i de 17 a 22 h. i diumenge d’11 a 13 h. Es podrà visitar fins al diumenge 24 de maig.
“La Festa de l’ós dels Països Catalans”, produïda per l’Associació Costumari de la Catalunya del Nord. Amb fotografies, textos i mapes, s’expliquen les diferents festes de l’ós que s’han documentat i les que s’han recuperat o encara es fan als Països Catalans.

RECERXIC (Dissabte 9). Espai d’audiovisuals dins de la Carpa.
Tallers infantils pensats des de la recerca local (dissabte  al matí de 10.30 h. a 12.00 h i dissabte a la tarda de 17.30 h. a 19.00 h.). (Inscripcions gratuïtes en el punt d’informació de la Fira)

Taller de fabricació de punts de llibre. (dissabte matí)
Taller de construcció de joguines. (dissabte tarda)

VISITES
Dissabte 9
Visita al campanar de l’església de Santa Maria. Hi haurà dos grups: a les 11.30 h i a les 12.30 h. (Els grups són de 25 persones).

Diumenge, 10
11.30 h. a 13.00 h. Dues possibilitats (sortida des de la carpa de la Fira):
Itinerari literari per Vilafranca del Penedès, a càrrec de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Visita al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria-CIARGA a Santa Margarida i el Monjos (trasllat des de Vilafranca en autocar)
(Per a totes les visites caldrà inscripció prèvia, gratuïta, a merce@irmu.org// 977401757)

ACTIVITAT PRÈVIA AL RECERCAT
DIJOUS 7
19.00. Visita comentada a l’exposició “150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell” i conferència a càrrec del profesor Pere Pascual Domènech Vilafranca Capital de la Cultura Catalana. Vilafranca del Penedès Capella de Sant Joan.

DIVENDRES, 8.
20.00 h. Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès (Av. de Catalunya, 15)
IV FESTA DE LA CULTURA DEL PENEDÈS 2015. Lliurament dels Reconeixements Culturals – Collita 2015. Amb l’actuació de l’Escola de Dansa Assumpta Trens, Els Vinardells, el Cor Xamusia i el cantautor Cesk Freixas. Cal confirmar-ne l’assistència al tel. 93 892 19 79 i/o a l’a/e secretaria@iepenedesencs.or

BUTLLETA DE PARTICIPACIÓaqui.

Organitza: Institut Ramon Muntaner,Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya,Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana ,  Ajuntament de Vilafranca del PenedèsInstitut d’Estudis Penedesencs,
Col·laboren: Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Ajuntament de Móra la Nova, Ajuntament de Peralada,  Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva ( ADHSO ), Biblioteca Parroquial de Sant Cugat de Sesgarrigues, Casal-Societat la PrincipalCentre d’Estudis SadurninencsCentre d’Estudis de Subirats, Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria- CIARGA, Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, Grup d’Estudis Històrics i Culturals de Sant Quintí de MedionaGrup de Recerques Històriques de Sant Pere de RiudebitllesMuseu Josep CañasRevista el Martinet i Vinseum- Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Amb el suport de: Fundació Josep Irla, Fundació Privada Mútua Catalana,  Organització Capital de la Cultura Catalana i TV3.
Per a més informació: Institut Ramon Muntaner, 977 40 17 57, merce@irmu.org

Leave a Reply