"Merda de ciutat"

Presentació del llibre i debat amb els autors

Dimecres 3 de juny 2015, 19:00 h. Aula 407, 4t. pis. Facultat de Geografia i Història. Montalegre, 6. Barcelona

Aricó, Giuseppe; Mansilla, José A.; Stanchieri, Marco Luca (Coord.). Mierda de ciudad. Una rearticulación crítica del urbanismo neoliberal desde las ciencias sociales. Barcelona: Pol·len Edicions, 2015, 202 p.

Durant les últimes dècades, la lògica de mercat ha anat penetrant cada vegada més en el camp de la planificació urbanística i els discursos polític-econòmics que regulen els processos de governança urbana de les nostres ciutats. El propòsit últim d’aquests processos és tan clar com alarmant: revelar els suposats beneficis d’una ciutat ideal i idealitzada, on només tenen cabuda la pau i la tranquil·litat d’unes relacions socialment estèrils; una ciutat abstreta de qualsevol tipus de control institucional, darrere de la qual no s’amaga més que una major capacitat de compra i on tothom aconseguiria una millor qualitat de vida. A partir d’aquestes inquietuds, els textos recollits en la present publicació proposen una rearticulació crítica d’un determinat tipus d’urbanisme de tall neoliberal i del marc conceptual que li dóna suport. Avui més que mai tenim l’obligació de qüestionar aquelles polítiques urbanístiques que es pretenen urbanes contrastant aquesta quimera social d’una ciutat harmònica i pacificada, constituïda per un espai il·lusori que encobreix la realitat i no contempla les inquietuds i les contradiccions entre classes, ni de bon tros la lluita entre elles i les seves necessitats. Altrament, i evocant un clàssic tema dels Kortatu, estarem condemnats a viure i habitar una “merda de ciutat”.

Deixa un comentari