III Mostra de subhasta cantada, l'antiga manera de vendre el peix a veu

Subhasta Cantada del Peix. 2014

El 17 de juliol el Museu de la Pesca, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós, organitza la III Mostra de Subhasta Cantada del Peix. L’objectiu és rememorar la manera tradicional de vendre a veu el peix, usada pels pescadors catalans abans que la informàtica automatitzés tot el procés a la dècada de 1990. Avui només queda una subhasta a tot el país que encara es faci a veu.

La subhasta a veu o cantada es caracteritzava per la cantarella del subhastador que subhastava el peix a la baixa, tot emprant un argot i unes expressions, postures i gestos singulars, només comprensibles per als pescadors i peixaters participants. Amb el primer turisme, aquestes escenes vives i molt dinàmiques es va convertir en tot un atractiu turístic. Avui moltes llotges continuen oferint visites per veure en directe i interpretar el funcionament de la subhasta del peix.

Enguany la 3a edició de la mostra comptarà amb la participació d’Albert Ros, pescador i antic subhastador de la llotja de Blanes, de Joan Fontanet, empresari conserver i antic subhastador a Palamós, i del col·lectiu de peixaters i peixateres locals.

Com en les darreres edicions, la mostra es duu a terme en el marc de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Carme. Aquesta acció de difusió i divulgació de les formes tradicionals de la venda del peix és un dels actes programats a Palamós dins del cicle Cultura Viva impulsat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals

El peix subhastat a Palamós el cedeix la Confraria de Pescadors i un cop realitzada l’activitat anirà íntegrament a parar al Banc dels Aliments de Palamós.

Per saber-ne més sobre l’evolució de la subhasta del peix a Palamós, es pot consultar el llibre d’Alegret, J.L. i Garrido, A. Història de la Confraria de Pescadors de Palamós. Palamós: la Confraria, 2004.

Deixa un comentari