Palamós, subseu de la 5a Mostra de Cinema Etnogràfic

Aquest setembre el Museu de la Pesca participa en la 5a Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, junt amb diferents museus del territori. L’objectiu d’aquesta mostra és donar a conèixer i debatre a l’entorn de produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic, sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

La sala d’audiovisual del Museu de la Pesca de Palamós acollirà tres projeccions de la Mostra relacionades amb la pesca i el mar.

Mar de fons. La pesca artesanal a Badalona

25 de setembre. 19 h

Documental que retrata la decadència de la pesca artesanal al litoral del Maresme a través de la figura Ramon Costa, carismàtic pescador del port de Badalona. Es posa de manifest com la degradació mediambiental del litoral ha fer  retrocedir l’activitat en els darrers anys fins situar-lo al punt del col·lapse. La manca de peix obliga a multiplicar l’esforç per mantenir els jornals d’una família que ha transmès la passió pel mar i la pesca des de generacions i que veu com, irremissiblement, es perd per culpa de la contaminació i la sobrepesca.

La Costa Brava, amb imatges del fons d’Arcadi Gili

Divendres 2 d’octubre. 19 h

Arcadi Gili va enregistrar els racons la Costa Brava just abans de la irrupció del turisme. Les imatges conformen un documental que reflecteix excepcionalment un paisatge, unes  persones, uns oficis i unes formes de vida que es transformà radicalment a partir de 1960. Amb Arcadi Gili viatgem al passat, quan la vida a la costa era lenta, plàcida i lluminosa.

Projecció del documental La subhasta cantada a Montgat

Divendres 9 d’octubre 19 h

El rotllo de Montgat és la darrera subhasta del peix a veu que queda a Catalunya. Uns pocs compradors acudeixen cada dia a la subhasta del peix de la flota artesanal de la Confraria de la Verge del Carme. El documental ensenya i reflexiona sobre aquest fenomen de gran interès etnològic, curull de gestualitat, paraules, accions i procediments que mereixen la seva inclusió en el catàleg del patrimoni immaterial català. Resultat d’una recerca IPEC/Anàlisi realitzada per la Fundació Promediterrània.

Deixa un comentari