“Rafael Patxot: mecenes, científic…l’home” arriba a la seva ciutat natal: Sant Feliu de Guíxols

El proper dissabte 31 d’octubre a les 18h, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Monestir) s’inaugurarà l’exposició sobre Rafael Patxot i es realitzarà la cloenda dels actes de l’Any Patxot, en què l’Arxiu Municipal i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols s’han sumat amb diferents activitats a la resta de propostes celebrades a nivell de tot Catalunya. A l’acte hi participaran representants de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Institut d’Estudis Catalans.

Rafael Patxo i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 08/05/1872 – Ginebra 08/01/1964) fou un meteoròleg, gran mecenes de la cultura catalana, científic, industrial surer, filantrop, bibliòfil i escriptor. Dins d’aquesta polièdrica personalitat, instituí l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la Fundació de l’Estudi de la Masia Catalana. El seu arxiu meteorològic fou destruït el 1939 i l’Estudi de la Masia Catalana fou interromput. El 1936, perseguit, hagué d’exiliar-se a Suïssa i publicà, entre d’altres, Adéu a Catalunya. Guaitant enrera (1952).

Cinc artistes visuals -Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos- han rebut l’encàrrec de crear una obra original inspirant-se en una de les facetes del polièdric personatge, a qui desconeixien anteriorment. Aquestes obres originals són el centre de cadascun dels blocs que conformen l’exposició: la família, el llegat, mecenatge, catalanitat, renúncia, tot un caràcter i exili. Cada bloc és delimitat per un element carregat de simbolisme: una porta. I és que el mecenes es va fer portar a l’exili suís la porta de la seva biblioteca a Sant Feliu de Guíxols, que també es pot contemplar a la porta.

Deixa un comentari