Festes de foc al Pirineu

Museu d’Història de Catalunya
Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar)
, Barcelona
Del 4 al 20 de desembre de 2015 i del 8 de gener al 14 de febrer de 2016

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d’estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s’hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. L’1 de desembre, la UNESCO ha declarat aquesta tradició origen incert Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La festa, generalment denominada amb el nom de “falles”, consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc.

Existeixen diverses modalitats d’aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern.

Amplieu la informació al web del Museu d’Història de Catalunya

Deixa un comentari