L’exposició itinerant ‘Mestres d’aixa i calafats’ viatja fins a Llançà

IMG_9409Del 24 de març al 24 d’abril es pot visitar al centre cultural de Llançà l’exposició ‘Mestres d’aixa i calafats. L’ofici de fer barques a la Costa Brava’, una exposició produïda pel Museu de la Pesca com a resultat de la recerca “Mestres d’aixa i calafats a la Costa Brava. Anàlisi d’uns oficis tradicionals”, duta terme en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya l’any 2010.

L’exposició mostra com eren i com han evolucionat els oficis de mestre d’aixa i de calafat en un moment de regressió de la construcció d’embarcacions en fusca i la seva substitució pels materials sintètics. Al llarg del recorregut s’expliquen aspectes importants de l’ofici tradicional de dissenyar i construir barques, com ara els processos constructius, els materials i les eines, els espais de treballs, les relacions amb els clients, la transmissió del coneixement o les creences associades a l’ofici i la feina.

Compta també amb una important aportació dels testimonis dels últims professionals de la fusta en actiu, que és també el d’una època d’or de la navegació catalana. Per aconseguir-ho, un vídeo recull els records i la saviesa de mestres d’aixa que han treballat i treballen al nostre litoral fent barques i reparant-les seguint usos i costums seculars.

Deixa un comentari