5a edició del curs de restauració i manteniment d’embarcacions de fusta

5a edició del curs de restauració d’embarcacions de fusta

El Museu de la Pesca celebra des del passat dissabte 2 d’abril la 5a edició del curs de restauració i manteniment d’embarcacions de fusta. L’objectiu és apropar les pràctiques, els materials, les eines i les tasques més habituals dels mestres d’aixa i calafats a aquelles persones interessades en les embarcacions tradicionals, així com en l’ofici de fer, reparar i mantenir embarcacions. 

El vessant pràctic es desenvolupa sobre una embarcació singular, el Pepito. Aquest llagut, enguany centenari, fou construït a la platja de Palamós el 1916 pel mestre d’aixa Jaume Costa Julià. Està considerat un supervivent d’una època, un cas força excepcional de durabilitat si tenim en compte tots els canvis importants que ha patit la construcció naval en els darrers temps. Aquest llagut va ser donat a l’Ajuntament de Palamós per una nissaga de pescadors de la vila, els germans Ferrés Serrat.

El Pepito fa 5 m. d’eslora, 2 m. de mànega i 0,60 m de puntal. A partir d’aquesta embarcació els participants poden confeccionar peces de fusta de dimensions reals i formes tradicionals.

Hi participen 14 alumnes, d’origens diversos, però units per l’interès i l’estima a la navegació tradicional i al patrimoni marítim.

Es desenvolupa a la drassana Pint Fust, S.C.P. al port de Palamós. Va començar el passat 2 d’abril i s’allargarà fins al 23 d’abril, en total de 4 sessions matinals.

El contingut de les sessions contemplen una part teòrica però sobretot pràctica en la manipulació d’eines i materials emprats pels mestres d’aixa en la construcció de bastiments tradicionals, tot familiaritzant-los amb un vocabulari ric i propi que també cal posar en valor.

Deixa un comentari