Presentem ‘La cuina de la gent de mar de la Costa Brava’, el llibre de receptes de l’Espai del Peix

cuina_gent_marDivendres 22 d’abril a les 19.30 a l’Espai del Peix  es celebrarà l’acte de presentació del nou llibre editat pel Museu de la Pesca “La cuina de la gent de mar de la Costa Brava. Receptes de l’Espai del Peix”. És un recull de 20 receptes de caràcter mariner, proposades per una selecció de 21 homes i dones integrants de la comunitat marinera del territori, elaborades amb peix de la llotja de Palamós i acompanyades amb textos de Gerard Prohias i fotografia de Jordi Geli. La presentació anirà a càrrec de Quim Casellas, xef del restaurant Casamar, estrella Michelin i amb una reconeguda sensibilitat per la cuina propera i arrelada.

El projecte d’edició és fruit d’un llarg treball de documentació de la cultura marítima, de la cuina popular i de la gastronomia marinera. El propi museu, amb la col·laboració de la Càtedra d’Estudis Marítims i Documare ha treballat en aquest àmbit de la cuina i el menjar per investigar, documentar, enregistrar i difondre la memòria de la comunitat; un treball de recuperació que, ara, veu la llum en forma de llibre.

El llibre vol posar de relleu el valor gastronòmic de peixos econòmics i abundants a la subhasta de la llotja de Palamós, protagonistes habituals de les activitats de l’Espai del Peix: de la sardina al sorell, passant pel pop o la canana, sense oblidar el congre o els gatets. No es tracta, però, d’un receptari a l’ús. Gràcies als textos de Gerard Prohias el llibre esdevé una apologia del patrimoni gastronòmic del territori, herència de la tradició marinera empeltada amb aportacions de tot el litoral. Inclou propostes com unes sardines escabetxades, cananes a la brutesca, suquet de verat a l’estil de Sa Riera, pop blanc amb ceba, el peix al caldo típic de barca, un pop roquer regat amb allioli negat, un romesquet de gatets o uns fideus amb anxoves, entre altres. Receptes senzilles i reconegudes que formen part de l’ADN de la gent de mar i que configuren una cuina fascinant, rica, diversa, nutritiva i econòmica.

Els peixos i les receptes comparteixen protagonisme amb els cuiners i cuineres participants, persones en actiu, retirades, o que ens han deixat recentment. El text, doncs, dibuixa trajectòries vitals pintades amb els colors de les picades, dels romescos, dels sofregits, de les patates esqueixades, de les balandres i dels brous fets amb peix de roca, blanc i blau.

El llibre es podrà adquirir per 13 € a la llibreria del Museu de la Pesca, així com als punts de venda habituals.

Deixa un comentari