Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan

tradicat_logo_1845608658

I SIMPOSI INTERNACIONAL DE FOCS
A LA MEDITERRÀNIA
Vic, 27 i 28 de maig de 2016

En el marc del Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan – Flama del Canigó que es celebrarà unificat per tots els Països Catalans a Vic, coincidint amb “Vic Capital de la Cultura Catalana” i els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Vic i al Principat, Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats estan organitzant el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània.

Les sessions de treball es realitzaran, el 27 i 28 de maig de 2016, a la seu del Consell Comarcal d’Osona, a l’edifici del Sucre de la ciutat de Vic.

Un dels propòsits del Simposi és conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc, a la Mediterrània. Un altre objectiu és debatre sobre la importància que representen els Focs (fogueres, flama, falles) dins la cultura popular d’avui en dia i el seu estat de salut actual.

Us podeu descarregar el programa a:

Click to access Congre%CC%81s-Simposi-llibert.7.pdf

Amb aquesta finalitat s’han definit tres àmbits:

Àmbit 1: Focs i fogueres de Sant Joan

A totes les grans festes no hi pot faltar el menjar, la música i el foc. I en algunes festes és més important el foc que qualsevol dels altres elements. Perquè té tanta importància el foc? Com és que encara s’encenguin fogueres malgrat tots els impediments? Sols és llenya el que es crema a la foguera? Com s’encén? L’asfalt ha fet disminuir les fogueres a les ciutats? I als pobles, i a les masies?

Àmbit 2: Falles, haros i brandons

Per Sant Joan els fallaires baixen de les muntanyes carregats amb foc a l’esquena. Com es pot explicar aquesta tradició tan espectacular? És la màgia del foc i la natura que la fan possible? És la constatació de la domesticació del foc per part de l’home? Hi té alguna cosa a veure el sentiment de pertinença a un lloc, o sols és la necessitat de la superació personal? Es fa per continuar una tradició que ve de lluny?

Àmbit 3: Flama del Canigó

La Flama del Canigó es reparteix cada revetlla de Sant Joan arreu de les terres de parla catalana. Quina és la seva força? La seva implantació està ben arrelada? Quina és la seva finalitat? És, la Flama del Canigó, un dels símbols més importants d’unió dels Països Catalans? És més que tot això? Com, una simple flama, ha arribat a ser tan poderosa?

Leave a Reply