Exposició “Les festes del foc als Pirineus”

Festes del focDel 23 de juny al 3 de juliol. Paller de Casa Gassia, Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Esterri d’Àneu. En el marc del 25è Dansàneu – Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu.

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d’estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s’hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons.

El passat 1 de desembre, la UNESCO va declarar aquesta tradició origen ancestral Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La declaració no només suposa el màxim reconeixement, sinó que també assegura la salvaguarda de la tradició i la seva projecció futura.

La festa, generalment denominada amb el nom de falles, consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc.

Existeixen diverses modalitats d’aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern.

La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.


					

Deixa un comentari