El Patrimoni arqueològic en el conflicte siri

captura-preview

El Patrimoni arqueològic en el conflicte siri: És possible fer alguna cosa per mitigar la seva destrucció i expoli?

Data: 27/10/2016 18:00

Lloc: Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya, c/Hospital 64, Barcelona.

Organitza: Residència d’Investigadors, Institució Milà i Fontanals – CSIC

Dins el Cicle XIIè cicle de CONVERSES al RAVAL “Tal com som, tal com érem”

A càrrec de Juan José Ibáñez. IMF-CSIC
Esper Sabrine HfP

La guerra civil a Síria, que es troba en el seu cinquè any, està generant una ingent quantitat de morts, ferits i desplaçats. En aquest context, la destrucció i espoli del patrimoni pot semblar una mica insignificant. No obstant això, les conseqüències d’aquesta destrucció a la perpetuació del conflicte i l’impacte negatiu que suposarà per a les noves generacions de sirians que han de gestionar el post-conflicte és més gran del que a primera vista pugui semblar. ¿Es pot fer alguna cosa per mitigar aquest mal més enllà de les meres condemnes? El 2013 es va crear una ONG internacional, amb seu a Girona, Heritage for Peace, per tal de promoure la protecció del patrimoni durant el conflicte. Des de llavors, Heritage for Peace ha dut a terme diversos projectes, com el destinat al suport a la protecció del Museu d’Alep, o la promoció d’un discurs islàmic respectuós amb el patrimoni o a la investigació sobre el tràfic il·lícit i la catalogació de centenars de objectes espoliats. Probablement, es tracta de ben poc comparant-ho amb la dimensió de la catàstrofe. No obstant això, Heritage for Peace considera que les seves accions poden contribuir a canviar la mentalitat d’una comunitat internacional resignada a observar i lamentar-se dels danys.

Deixa un comentari