IV Jornada Institut Ramon Muntaner. Cultura i Recerca en el Territori

jornada_irmu_581092d19be74Data: Divendres i dissabte 11 i 12 de novembre de 2016
Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament (C/Major, 88)Casal Municipal (Pça Església), Móra la Nova

La població de Móra la Nova acollirà un any més la Jornada Institut Ramon Muntaner. Cultura i recerca en el territori. Una activitat biennal organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) per a donar a conèixer públicament els projectes i publicacions que han rebut i reben el suport d’aquesta institució així com per a oferir un espai on debatre i intercanviar opinions i experiències sobre la realitat dels instituts i centres d’estudis.

La Jornada, que enguany arriba a la seva quarta edició, tindrà lloc els dies 11 i 12 de novembre en la sala d’actes de l’Ajuntament i al Casal Municipal de Móra la Nova, respectivament. El primer dia serà el preludi de l’edició d’enguany i estarà dedicat a donar a conèixer publicacions relacionades amb actes directament organitzats per l’IRMU.

Aquest primer dia es tancarà amb la representació de l’espectacle “De Muntaner a Llull”, a càrrec de Toni Xuclà i Judit Neddermann, al Casal de Móra la Nova. El preu de l’entrada és de 5 euros i tots els beneficis que se’n traguin seran en benefici de la secció local de Càritas.

Pel què fa al segon dia, tindrà lloc pròpiament la IV Jornada de l’IRMU, que engloba fins a quatre apartats diferents, per tal que els instituts i centres d’estudis hi puguin exposar les seves experiències, projectes o publicacions. La jornada començarà amb la Taula de presentació d’activitats i publicacions. Seguidament, li tocarà el torn a les Radiografies,  Finalment, hi haurà una Taula de presentacions de projectes La Jornada es tancarà amb un debat-vermut per parlar sobre la realitat dels instituts i centres d’estudis, al qual seguirà un dinar de germanor. Els dos dies de les Jornades es podrà visitar al vestíbul del casal moranovenc, una mostra de publicacions dels centres d’estudis, així com l’exposició “Els camins històrics de la plana selvatana (la Selva i el Gironès)”, produïda pel Centre d’Estudis Selvatans.

La Jornada de l’IRMU va adreçada a tota persona interessada en conèixer l’activitat dels instituts i centres d’estudis, així com a les persones, investigadors i historiadors que treballen i col·laboren amb aquestes entitats. L’entrada és totalment lliure per a qui hi vulgui assistir com a oient.
Només s’han d’adquirir entrades per al concert (5 euros) i per al dinar (22 euros). Les inscripcions es poden fer arribar a l’adreça merce@irmu.org o al formulari en línia www.irmu.org/projects/jornadairmu, on trobareu també el programa complet de la jornada.

Al llarg de les Jornades es podrà visitar una mostra de publicacions dels centres d’estudis i també l’exposició “Els camins històrics de la plana selvatana (la Selva i el Gironès)”, produïda pel Centre d’Estudis Selvatans.

Programa: complet de la jornada: 

Divendres 11 de novembre (Sala d’Actes de l’Ajuntament de Móra la Nova)
19.30 h – Presentació de les actes de les Jornades de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans a Móra la Nova (17 i 18 d’octubre de 2014), a càrrec dels seus curadors, Sr. Joaquim Mallafré i Sr. Miquel Àngel Pradilla. També hi intervindran l’Il·lustríssim Sr. Francesc X. Moliné, alcalde de Móra la Nova, el Sr. Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre i vicepresident primer de l’IRMU i el Sr. Francesc Roig,representant de la Fundació Privada Mútua Catalana.
20.00 h – Presentació de la publicació Oportunitats i reptes de la cultura en el context actual. Aquesta publicació recull les aportacions realitzades en la IX Edició de l’Espai Despuig celebrat a Peralada el novembre de 2015. La presentació anirà a càrrec del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president de l’Institut Ramon Muntaner, Sr. Lluís Puig i Gordi, i del president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’IRMU, Sr.Josep Santesmases i Ollé.
22.00 h – Espectacle “De Muntaner a Llull”, a càrrec de Toni Xuclà i Judit Neddermann al Casal de Móra la Nova. Donatiu de l’entrada: 5 €. El total de la recaptació és en benefici de Càritas de Móra la Nova
Dissabte 12 de novembre ( Casal Municipal de Móra la Nova),
9.00 h – Rebuda dels participants al Casal Municipal de Móra la Nova.
9.30 h – Inauguració de la jornada.
10.00 h – Taula de presentació d’activitats i publicacions:
– Els congressos de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Vall d’Albaida, a càrrec de Josep Calatayud de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.
– Revista Mirmanda.Una experiència editorial transfronterera, a càrrec d’Òscar Jané de l’Associació Mirmanda.
– Les Jornades de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Nova etapa, a càrrec de Josep Ramon Cerdà.
Els camins històrics de la plana selvatana (la Selva i el Gironès), projecte editorial a càrrec del Centre d’Estudis Selvatans a càrrec d’Elvis Mallorquí del Centre d’Estudis Selvatans.
– II Jornada Intercomarcal d’Investigadors/es de la Guerra Civil Espanyola, a càrrec de Francesc Subirats de l’Associació Cultural lo Rafal.
Modera: Pineda Vaquer, Institut Ramon Muntaner.
10.45 h – Radiografies:
– El Llibre Blanc del Penedès, a càrrec de Ramon Arnabat de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
– El Llibre Blanc del Baix Llobregat, a càrrec de Carles Riba del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
– El nou context cultural valencià des de la perspectiva de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, a càrrec de Manuel Pastor, secretari de la Junta Directiva de la  Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià (FIECOV)
– Els centres d’estudis de les comarques gironines. Nova etapa organitzativa post Patronat Francesc Eiximenis, a càrrec de Francesc Viso,coordinador de la CCEPC.
– Trobada de centres de Lleida, la Franja,Aran i Andorra. Nova etapa,a càrrec de Carlos Rizos del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià.
Modera: M.Carme Jiménez,Institut Ramon Muntaner
12.00 h – Pausa-Cafè.
12.30 h – Taula de presentació de projectes:
– La Primera Guerra Mundial (1914-1918) a la premsa local de la ciutat de Sabadell: aliadòfils,germanòfils i pacifistes,a càrrec de Josep Alavedra de la Fundació Bosch i Cardellach.
– Estudi documental sobre les parròquies de la Santa Creu de Rodes i de Sant Esteve de Mata,s. XIV i XV, a càrrec de Josep Maria Gironella de la Fundació Albert Tomàs . – Seguiment i conservació de ratpenats forestals al PNIN de Poblet, a càrrec de Jaume Solé del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà.
– Caritat i assistència al call de Barcelona (s.XII-XIV),a càrrec de Tessa Calders i Esperança Valls de l’Institut d’Estudis Món Juïc.
– Estudi documental de la més gran obra d’enginyeria militar catalana mai escomesa: la Línia Fortificada del Cinca (1936 – 1937),a càrrec de Pere Rams del Patronat Pro Batea.
– Els anjubs, construccions de pedra seca del paisatge agrari de secà,a càrrec d’Eva Artal i Mercè Veà del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.
– Participació dels centres d’estudis en la Mostra Internacional de Cinèma Etnogràfic de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, a càrrec de Josep Contel del Taller d’Història de Gràcia, i Carles Pascual de l’Associació Cultural La Terreta (el Pallars Jussà).
Modera: Judit Vidal,Institut Ramon Muntaner.
14.00 h – Debat – Vermut amb participació de les autoritats convidades.Restaurant Can Secundino.
15.00 h – Dinar.

Organitza:Institut Ramon Muntaner
Amb la col·laboració de: Ajuntament de Móra la NovaDepartament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana  Institut d’Estudis Catalans,  Càritas Móra la Nova
Amb la col·laboració de: Obra Social La Caixa, Fundació Privada Mútua Catalana, Fundació Josep Irla
Per a més informació i inscripcions: Institut Ramon Muntaner  Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l’Ebre, s/n. – 43770 Móra la Nova – Tarragona Tel.: 977 401 757 · Fax: 977 414 053 · a/e: merce@irmu.org

Deixa un comentari