Publicat un nou llibre sobre la història i les tradicions dels rentadors al Pla de l’Estany

roba-rentar-llibre“Qui té roba per rentar? Rentadors, safareigs i vivers del Pla de l’Estany” és el nou llibre de Joan Anton Abellan i Ramon Casadevall,  una publicació que inventaria més de 250 rentadors del Pla de l’Estany, tant públics com privats. L’objectiu del treball és reivindicar aquests rentadors, part indiscutible de la cultura del territori. El dia 2 de desembre es va fer la presentació al Museu Darder de Banyoles.

Abellan i Corominas també han fet una recerca històrica per contextualitzar els usos i costums al voltant d’aquests rentadors. S’han documentat a partir de diferents testimonis, sobretot dones, que feien ús regulars d’aquests espais. Els autors han comptat amb la col·laboració de més d’un centenar de persones, i parlant amb totes elles s’han sorprès que la feina de rentar roba estigués tant poc considerada.

El llibre també inclou una vessant més folklòrica, que inclou històries i l’origen de frases fetes, com és el cas de “fer safareig” per parlar de xafarderies – quan es rentava roba les dones acostumaven a parlar dels esdeveniments del poble – o de “trencar el gel” per iniciar una conversa – abans de rentar els homes anaven, literalment, a trencar el gel que es formava als rentadors; un cop marxaven començaven les converses de “safareig”.

A més, el llibre també parla de l’arquitectura i l’art entorn els rentadors, i volen, així, reivindicar la preservació d’aquest patrimoni.

Deixa un comentari