13ª edició del Recercat: jornades de cultura i recerca local

recercat_58dbace347330Dates: Del divendres 29 al diumenge 30 d’abril
Lloc: Plaça d’ Evarist Fàbregas i Centre de Lectura de Reus (C/Major, 15),  Reus 

13ª edició del Recercat: Jornades de Cultura i Recerca Local, dels Territoris de parla Catalana, se celebrarà els dies 28, 29 i 30 d’abril, a Reus, en el marc dels actes programats com a Capital de la Cultura Catalana 2017. L’organització d’aquesta cita anual de referència per als instituts i centres d’estudi d’arreu del país, és ser un punt de trobada dels centres i instituts d’estudi perquè puguin intercanviar experiències i un aparador, de cara a la ciutadania en general, de la gran quantitat d’activitats que realitzen aquestes entitats en el camp de la recerca històrica en el seu àmbit de treball.

Al llarg d’aquests tres dies el Recercat oferirà fins a sis grups d’activitats diferents, repartides principalment en dos espais, el Centre de Lectura i la Plaça Evarist Fàbregas, totes d’entrada gratuïta.

PROGRAMA 

Recercat.1FIRA L’espai de la fira està situat a la Plaça Evarist Fàbregas, a l’interior  d’una carpa de 250 m . Els estands estan organitzats per espais territorials (Barcelona; Penedès; Tarragona; Terres de l’Ebre; Girona – Catalunya del Nord, País Valencià; Illes Balears – l’Alguer; Lleida – La Franja – Andorra) i al seu interior s’hi poden trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una mostra dels projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants. Inauguració a càrrec de les autoritats, dissabte a les 10 del matí.
Horaris de la Fira:

Divendres 28 de 18.00 a 21.00 h
Dissabte de 10.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h
Diumenge de 10.00 a 14.30 h. 

Veure el programa complet

EXPOSICIONS Es podran visitar al Centre de Lectura de Reus (C/Major, 15):
La veu de la terra. Els escriptors de la comarca parlen. Produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Consell Comarcal de les Garrigues, el Centre d’Estudis de les Garrigues i del Departament de Cultura de la Generalitat (Serveis Territorials de Lleida).
_ “Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura”, produïda pel Centre de lectura de Reus i el Museu de Reus, a la sala Fortuny i altres espais del Centre de Lectura i al Museu de Reus (Museu Salvador Vilaseca del raval Santa Anna), del 27 d’abril a l’1 de juliol de 2017
_ 30 anys de l’IME, produïda pel Institut Menorquí d’Estudis,
– Els bombardeigs a Reus (1937-1939). Produïda per Carrutxa. A la seu de Carrutxa (Travessera del C/Nou de Sant Josep, 10)

PRESENTACIONS
DIVENDRES 28 d’abril de 19 a 21.30 hores Lloc: Sala d’actes del Centre de Lectura de Reus (C/Major, 15)
–              Mosaic Recercat : La memòria com a recurs històric i social. Mostra d’audiovisuals realitzats des de la perspectiva de la memòria històrica. Condueix l’acte: Pineda Vaquer, Institut Ramon Muntaner.
Por al cel. La vida a la Selva durant els bombardeigs feixistes al Camp de Tarragona (1936-1939). Direcció de Marta Trill i Axel Baiget. Producció: Canal Camp TV amb la col·laboració del Centre d’Estudis Selvatans (La Selva del Camp).
La Memòria del Pla 1931-1955. Projecte impulsat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascancà, Visualitzarem l’apartat que se centra en el període de la Guerra Civil. (60’)
40 anys del Congrés de Cultura Catalana. Fundació Congrés de Cultura Catalana.
Debat a càrrec de: Jordi Soldevila, Axel Baiget i Marta Rovira. Modera Josep Fàbregas, Centre de Lectura de Reus.

DISSABTE 29 D’abril: 
10.30 – 12.00 h – Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil. Espai conduït per les Comissions Cíviques del Patrimoni del Baix Llobregat i les Terres de l’Ebre. Enguany també comptarem amb la col·laboració de la Fundació Món Rural. Es tracta d’un espai de debat i reflexió amb l’objectiu de fer una aproximació al patrimoni des dels centres d’estudis sobre la base dels casos que han treballat les dues comissions cíviques constituïdes actualment, la presencia d’experts i les aportacions dels assistents. El tema que proposen enguany és: Com abordar l’estudi i la protecció del patrimoni dels espais agraris. Hi intervenen:
–  Frederic Prieto, Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat.
– Adelina Casanova, Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre.
– Salvador Palomar, Carrutxa.                                                                                                            – Mario Urrea, alcalde de Torrebesses.                                                                                          Modera: Eduard Trepat, Fundació del Món Rural.

12.00 – 13.00 hMosaic d’experiències: Centres d’estudis i universitats treballant junts per al patrimoni i la cultura. S’hi presentaran dues experiències:
– El projecte Patrimoni. Laboratori d’Investigació del Patrimoni a les Àrees Rurals, del Programa d’Extensió Universitària del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló. Presenten el projecte Albert López Monfort, director del Servei d’Activitats Socioculturals de la UJI; Ángel Portolés Górriz, coordinador del projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de la UJI, i Fina García Sanahuja i Maricruz García Benito, del Grup d’Estudi del Patrimoni de Costur.

– El projecte de Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Presenten el projecte Jordi Tous, vicerector d’Universitat i Societat de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Fàbregas, del Centre de Lectura de Reus, i Victòria Almuni, del Centre d’Estudis Seniencs.
13.00 a 13.30 h:  VERMUT-PRSENTACIÓ “Noves formes de consum”. Bar-restaurant del Centre de Lectura de Reus, a càrrec d’Arç Cooperativa i d’OCR (Opcions de Consum Responsable). Exemple de facilitació per accedir a nous mercats de consum vinculats a noves formes de fer i de consumir (mercat social).
13.30 h LLIURAMENT DELS PREMIS RECERCAT . Sala d’Actes del Centre de Lectura de Reus.
Presentats per Montse Auqué, del col·lectiu En Veu Alta de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus amb actuació de saxo soprano de Xavier Pié. L’acte serà presidit per l’Honorable Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Santi Vila.
15.00 h. DINAR ANUAL DE LA RECERCA LOCAL Cal Rofes, C/ de Sant Vicenç 21-23.
18.00 h  RECERXIC Plaça d’ Evarist Fàbregas. “Bon profit, Miquel” on veurem un marrec mandrós que un bon dia s’ha d’espavilar. Espectacle literari infantil de titelles amb acompanyament musical en directe sobre Miquel Martí i Pol. Companyia Micro Troupe. A partir de 4 anys. Espectacle programat en col·laboració amb Litterarum. Fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre i el Centre Comercial el Pallol.
18.30h – 20.00 hMosaic Recercat: presentació de projectes
– La premsa històrica a la ciutat de Reus, a càrrec de Joan Navais. Centre de Lectura de Reus.                                                                                                                                                          – Focs festius a la Mediterrània. II Simposi Internacional, a càrrec de Montsant Fonts. Carrutxa.                                                                                                                                                    – Jornada científica. L’obra pública i els seus professionals (s. XVIII-XX). Biografies, projectes, impacte de la modernització, a càrrec de David Moré. Centre d’Estudis Tossencs.
– Paco Xammar: 50 anys a la perifèria de Tarragona, a càrrec de Ricard Lahoz. Cercle d’Estudis Històrics i Socials “Guillem Oliver”.
– L’Inventari de Danses Vives de Catalunya, a càrrec de Montserrat Garrich de l’Ebart Català de Dansaires.

VISITES dissabte i diumenge matí:
Dissabte 17.00 h (sortida des del Restaurant): Visita guiada a l’exposició “Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura”, a càrrec de l’historiador Jaume Masó.

DIUMENGE 30 al matí:
11.00 h: Visita a l’Institut Pere Mata (Punt de trobada: el mateix Institut Pere Mata)
10.00 h – “Els bombardeigs a Reus (1937-1939)”
10.00 – 11.00 h – Visita guiada a l’exposició
11.15 – 12.00 h – Recorregut pels carrers de Reus, tot recordant moments dels bombardeigs que va patir la ciutat.
12.00 h – Visita al refugi antiaeri de la Patacada
Col·labora: Museu de Reus. (Màxim 20 persones).
El diumenge al matí caldrà triar una de les dues visites. Inscripcions gratuïtes. Cal fer-ne reserva prèvia al 977 401 757 o a merce@irmu.org abans del dia 26 d’abril.

Organitza:   Institut Ramon Muntaner;Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana;  Ajuntament de Reus , Centre de Lectura de Reus
Col·laboren:  Carrutxa, Centre d’Estudis Selvatans, Associació d’Estudis Reusencs, Centre Miró de Mont-roig, Centre d’Estudis Mont-rogencs, Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, Fundació del Món Rural, el Pallol.Passeig Comercial, Institut Ramon Berenguer IV de la Diputació de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili, Campus Extens de La Sénia de la Universitat Rovira i Virgili, Universitat Jaume I de Castelló, Litterarum, Fira del Llibre Ebrenc, Museu de Reus.
Amb el support de : Fundació Josep Irla, Ajuntament de Móra la Nova, Capital de la Cultura Catalana
Patrocinat per: Fundació Mútua Catalana, Obra Social “La Caixa”
Per a més informació: Institut Ramon Muntaner, merce@irmu.org, 977 40 17 57.

Deixa un comentari