Presentació de la Declaració de les coeteres del delta de l’Ebre com a Béns Culturals d’Interès Nacional, en la categoría de Zona d’Interès Etnològic

P1030718Dotze de les vint-i-vuit coeteres que es conserven actualment al delta de l’Ebre han estat declarades Zona d’Interès Etnològic (ZIE), una de les set categories en què es classifiquen els Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). L’interès de la declaració rau en el fet que es tracta d’elements singulars, vinculats a una activitat emblemàtica de l’economia de la zona: el cultiu de l’arròs.

Les coeteres són petites construccions de planta rectangular, aixecades per la Mutualidad Arrocera de Seguros en el marc del seu programa de lluita contra les pedregales, desenvolupat a partir de finals dels anys 1940, per emmagatzemar i disparar els coets granífugs, i aixoplugar també els seus suports de llançament, en llocs secs, indrets difícils de trobar al delta de l’Ebre, on els camps resten innundats durant bona part del cicle de cultiu de l’arròs.

L’acte presenta les coeteres declarades, ubicades dins de tots els termes municipals deltaics: Pesigo (l’Ampolla), Piñol (Camarles), Ravanals (l’Aldea), Cámara (Amposta), Tario (Sant Carles de la Ràpita), Lluco (Sant Carles de la Ràpita), Buda (Sant Jaume d’Enveja), Montañana (Deltebre), Paredols (Amposta), Navarro (Sant Jaume d’Enveja), Bombita (Deltebre) i Llupia (Sant Jaume d’Enveja).

Organitza: Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i Museu de les Terres de l’Ebre.

Data: Dimarts 20 de juny de 2017

Hora: 11h

Lloc: Sala d’Actes del Museu de les Terres de l’Ebre. c/Gran Capità, 34. 43870 Amposta.

Més informació: Museu de les Terres de l’Ebre www.museuterresebre.cat 977 702 954 info@museuterresebre.cat

2 respostes a “Presentació de la Declaració de les coeteres del delta de l’Ebre com a Béns Culturals d’Interès Nacional, en la categoría de Zona d’Interès Etnològic

  1. només dir que tot el que llegeixo, veig i aprens del Ebre i el seu delta, només fa que afirmar el que ja vaig assolir l’any 1996 on un dels meus exercicis del Master de Paisatge de la UPC va ser allà. Ja el coneixia, per suposat, però des de les hores, el meu amor i lligam a estat fort i incondicional per un dels llocs on encara es pot somiar, no sensa patiment…, i on tenim l’absoluta obligació de render homenatge i tot el suport per els que encara ho fan possible.
    Segueixo tot el que es fa, però en aquest moments estic una mica lluny i no puc participar en directe…, però el meu cor es allà.

    • Agraïm el teu suport, i l’interès demostrat vers el Patrimoni Cultural del delta de l’Ebre.

Deixa un comentari