La Mostra de Cinema Etnogràfic arriba a Solsona en la seva 7a edició

cartell Mostra cinema etnogràfic

Dies  13, 20 i 27 d’octubre de 2017 al Teatre Comarcal de Solsona.

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, organitza per setè any consecutiu la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. Aquesta és una mostra multiseu que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots ells testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Com en d’altres edicions, hi haurà la participació d’una cultura  convidada, aquest 2017 serà Galícia qui comptarà amb la projecció de diversos documentals sobre el seu país i el seu patrimoni.

Aquest anys les entitats que organitzen la Mostra són: Centre d’Estudis Lacetans; Museu del Ter; Ecomuseu de les Valls d’Àneu; Museu de la Mediterrània ; Museu de les Terres de l’Ebre; Museu Comarcal de Cervera ; Museu de la Pesca ; Museu de la Pauma; Centre d’Estudi de les Garrigues; Institut d’Estudis Penedesencs; Museu d’Història – Espai del Metge i de la Salut Rural; Museu Etnològic de Barcelona, Direcció general de cultura popular, associacionisme i acció culturals; Institut català d’antropologia i l’Institut Ramon Muntaner.

Divendres 13 d’octubre – 20 h 

Tesouro de Corcoesto, Cora Peña Hernández, 2015, 88’

Presentació del documental a càrrec de Montse Creus, antropòloga i presidenta del Centre d’Estudis Lacetans.

Millor pel·lícula gallega en l’11 MICE, Mostra Internacional de Cinema Etnográfico Museo do Pobo Galego. Centrat en el cas de la mina d’or a Corcoesto, comarca de Bergantiños. Un projecte determinant, no només per les greus seqüeles per a la salut humana i ambiental que podria causar, sinó perquè es va considerar la “punta de llança” d’un nou pla de la Xunta de Galícia per al territori, seguint la tendència que es va estenent per l’Europa més debilitada per la crisis de posar els recursos i la terra al servei de multinacionals i del sector financer internacional.

Divendres 20 d’octubre – 20 h

Diverses pel·lícules del Carnaval de Solsona entre els anys 1972 i 1986.

Presentació dels documentals a càrrec de Montse Creus, antropòloga i presidenta del Centre d’Estudis Lacetans. Taula rodona amb els promotors i principals protagonistes dels diversos carnavals de Solsona.

El Carnaval de Solsona, tal i com el coneixem actualment, s’ha convertit en la festa més popular de la ciutat i una de les celebracions de les festes del carnaval que gaudeix de més personalitat, caràcter i tradició del país.

Solsona, que ja celebrava el Carnaval abans de la Guerra Civil, va ser la primera població de l’Estat que la recuperés l’any 1971, tot i ser una festa prohibida per la dictadura franquista i sent viu encara el general Franco.

Divendres 27 d’octubre

Quaderns de viatge, memòria popular en Super 8 mm, 2012 (36’52’’)

Presentació del documental a càrrec de Marina Vilaseca i visita a l’exposició “Quaderns de viatge, memòria popular en Super 8 mm”

Es tracta d’un projecte de cerca de filmacions en els formats subestàndard de 8mm i Super 8mm, amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni cultural popular de la Catalunya central. Els resultats ens permeten reviure des de la mirada dels seus protagonistes, expressions tant personals com el cinema domèstic i el cinema amateur entre els anys 60 i 80. El projecte facilita alhora la conservació del material recollit en formats digitals, per la posterior re-apropiació del mateix pels seus protagonistes i pel conjunt de la gent del territori, per qui esdevé part del seu patrimoni cultural popular.

 Organitza: Centre d’Estudis Lacetans

Col·labora: Ajuntament de Solsona / L’Arada, Creativitat social, Sccl / Arxiu Comarcal del Solsonès / Associació de Festes del Carnaval de Solsona

Informació: 600 335 847 / cel@lacetans.org

Deixa un comentari