El Museu de la Pesca engega a Cotlliure el cicle 2017-2018 de Converses de Taverna

Peix blauEl Museu de la Pesca participarà divendres 17 de novembre en una experiència transfronterera amb la celebració a Cotlliure (Catalunya Nord) de la primera sessió del cicle Converses de Taverna de la temporada 2017-2018. Convidats pel Parc Natural Marí del Golf de Lleó, els seus responsables han volgut que Palamós exporti aquesta activitat – referent a la Mediterrània – per iniciar al litoral francès un nou cicle per a la recuperació, documentació i difusió del patrimoni immaterial marítim i pesquer de la Catalunya Nord. La primera sessió d’aquesta nova experiència estarà dedicada a la pesca del peix blau.

Aquesta iniciativa posa de relleu l’interès comú, a banda i banda de la frontera, pel patrimoni immaterial de la gent de mar, el conjunt de sabers, pràctiques, creences, costums i tradicions que pescadors amb arrels culturals comunes han atresorat durant generacions i que, irremissiblement, es perd a mesura que passa el temps. Cada cop més disciplines, fins i tot ciències com l’Ecologia o la Biologia, estan treballant per recuperar i usar aquest coneixement en les seves investigacions, per entendre, per exemple, els canvis en el medi marítim i en l’activitat pesquera. Per això, el Museu de la Pesca dedica la primera sessió a la pesca del peix blau, una activitat que es va transformar profundament al llarg del segle XX. La participació de vells pescadors, de 75, 77 i 96 anys servirà per repassar aquesta història i comparar les antigues eines, mètodes i tècniques amb les actuals, recuperar el lèxic o conèixer anècdotes.

La sessió a Cotlliure inicia la dissetena edició de Converses de Taverna, que enguany ha programat dins del programa Memòria Viva quatre noves sessions. Des de la seva creació el 2001, Converses de Taverna ja ha celebrat més de 120 sessions i ha enregistrat més de 150 hores de converses, sessions que recullen el testimoni de centenars de persones vinculades al mar, la pesca i la cultura marítima de la Costa Brava.

La sessió se celebrarà a partir de les 6 de la tarda a la Sala Cultura de Cotlliure (Rue Jules Michelet, 66190 Collioure, França), amb la participació de representants del Museu de la Pesca, responsables del Parc Natural Marí del Golf de Lleó i la presència d’alcaldes, polítics i gestors culturals de la Catalunya Nord.

Deixa un comentari