1a sessió del Grup d’Etnomusicologia de l’ICA
Xerrada a càrrec de Sílvia Martínez (Etnomusicòloga, especialista en música popular urbana)
Dimecres 20 de desembre de 2017, de 19.00 a 21.00h.
Lloc: ECOs, Sala Polivalent, carrer Casp 43, baixos, Barcelona.
La recerca sobre música i gènere compta ja amb una llarga tradició acadèmica, renovada en les últimes tres dècades amb els recents corrents de la teoria feminista. Els plantejaments pioners es basaven a escriure “històries contributives” que buscaven visibilizar la música feta per dones que havia desaparegut de sales de concerts i arxius. Paral·lelament les etnomusicòlogues analitzaven les relacions entre gènere i poder en les pràctiques musicals d’arreu. Actualment els estudis sobre música i gènere, especialment en la música popular urbana, han fet seus els plantejaments de la teoria queer, del ciber- i del trans-feminisme, entre d’altres.
Més enllà de les recerques centrades en les relacions entre música i gènere, les pràctiques musicals estan sempre condicionades per elles. S’expliciti o no, els rols, les relacions i la dimensió sonora del gènere estan sempre presents. Prendre’n consciència condiciona necessàriament el nostre treball. Ignorar-ho també. Les pràctiques musicals no només ens informen sobre com es viuen les relacions humanes en termes de gènere i de com aquestes configuren la nostra subjectivitat. Els judicis de valor i les interpretacions que expressem sobre músiques, veus i balls, ens diuen tant o més sobre els prejudicis de la nostra mirada que sobre la pròpia pràctica.
Observar la música des d’una perspectiva feminista fa paleses també les tensions entre els mecanismes de poder que generen les dinàmiques acadèmiques i les lògiques de l’activisme social. Per això aquesta xerrada vol obrir un espai de debat entorn a alguns casos recents que ens confronten obertament amb aquestes tensions, convidant a teixir una reflexió conjunta sobre ells i proposant algunes estratègies per abordar-los.
Sílvia Martínez és etnomusicòloga, especialista en música popular urbana. Va concloure el seu doctorat l’any 1997 a la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesi doctoral sobre el hevy metal, després de completar els seus estudis a la Universitat de Montreal (Canadà) i a la UCLA (EEUU). Ha treballat com a investigadora al Departament de Musicologia del CSIC i al Forschungszentrum Populäre Musik de la Humboldt Universität de Berlí (Alemania). Actualment és professora d’Etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Escola Superior de Música de Catalunya. En els últims anys ha estat convidada a impartir cursos i seminaris a la Columbia University (USA), CUNY (USA), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i a la Kunstuniversität Graz (Àustria), a part de vàries universitats catalanes i espanyoles.
Ha publicat diversos llibres, entre els quals trobem Made in Spain. Essays in Popular Music (Routledge, 2013) i Enganxats al heavy (Pagès 1999), així com desenes d’articles i algun capítol de llibres com The Singer-Songwriter in Europe (Ashgate 2016) o Mediterranean Mosaic (Routledge, 2003).
Alguns dels temes recents que ha investigat inclouen les practiques culturals en la diàspora, els cantautors durant el tardo-franquisme o la copla espanyola. En els últims anys s’ha interessat especialment per les perspectives feministes de la recerca en música i està preparant un llibre en el que analitza algunes músiques populars contemporànies des del transfeminisme.
Blog del grup: https://barcelonaetnomusicologia.wordpress.com/