Memòria Glaçada

cartell culturaviva_mbarberans (2)

Museu de la Pauma de Mas de Barberans
C. Clavell, 52
16 de desembre , a les 18 hores

En el marc del programa Cultura Viva 2017 , es presentarà la recerca: Memòria glaçada. La gelada del 1956. Recerca realitzada pels Centres d’Estudis de Terres de Cruïlla i coordinada pel Centre d’Estudis Seniencs. En el mateix acte es mostrarà l’exposició amb el mateix títol i el catàleg.

Es tracta d’un estudi fet  per 11 associacions culturals, de banda i banda del riu Sénia, a partir de l’eina descriptiva de les enquestes. S’ha aconseguit informació de primera mà d’aquest fenomen meteorològic imprès a la memòria col·lectiva de diferents generacions que actua com a referent temporal. Un total de 114 enquestes de diferents comarques: Alt Maestrat, Baix Maestrat, Els Ports, Maestrat Aragonès, Matarranya, Montsià, Plana Alta i Terra Alta. La recerca ens parla d’aspectes relacionats amb la meteorologia, del dia a dia, dels oficis que es van veure més afectats, de la caça, de la pesca a les basses del Delta, del joc i de les conseqüències una de les més clares i devastadores és l’exportació de mà d’obra. Aquestes terres esdevenen proveïdores de força de treball per a la indústria com per exemple SEAT, molts van marxar i ja no van tornar i d’altres van esdevenir temporers a la vinya a França, al Penedès i al Camp de Tarragona, al clavell al Maresme…etc. La recerca és només un esquer per qui estigui interessat en aprofundir en aquesta etapa interessantíssima que són els finals dels 50 i principis del 60 del segle passat.

La recerca ha comptat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i del Campus Extens de la URV a la Sénia, del projecte Patrimoni de la UJI i dels ajuntaments de les entitats participants i la col·laboració del Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC. Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports  i Maestrat,

Deixa un comentari