En marxa un programa per garantir la continuïtat dels balls ancestrals de l’Escala a través de l’escola

dansesEls balls ancestrals de l’Escala tenen garantida la seva continuïtat, amb el desenvolupament d’un programa per donar-los a conèixer a l’escola.

A principis de mes, coincidint amb les festes del Carnaval de l’Escala, membres del Grup de Danses La Farandola de l’Escala van anar a l’Escola Empúries a ensenyar a alumnes de 5é de primària de la dansa de la Farandola.

La Farandola es balla a l’Escala, des de temps immemorial, per Carnaval. És un ball de participació on destaca la gran quantitat de dansaires que agafats de la mà van saltant i seguint les giragonses del capdanser. Segons la mitologia grega, és la dansa que van ballar els mariners que acompanyaven Teseu quan va sortir del laberint de Minos amb l’ajut del fil d’Ariadna

Aquest ball, molt vinculat al Carnaval de l’Escala, es representa cada any també durant la Festa de la Sal. Precisament per aquest motiu, aquesta activitat amb els alumnes de l’escola Empúries va ser enregistrada i  s’incorporarà a la documentació que l’Ajuntament de l’Escala aportarà perquè la Festa de la Sal sigui reconeguda com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO.

Igualment cal destacar que alters danses tradicionals de l’Escala formen part del programa pedagogic de l’Escola Empúries, ja que a 3er de primària s’ensenya a dansar el Ball del Drac, a 4art el ball de Nyacres i a 6è el ja més complexe Ball de les Gitanes.

La Festa de la Sal va néixer l’any 1997, tercer centenari de l’Alfolí de la Sal, lloc on es guardava la sal que arribava per mar des de les salines del delta de l’Ebre, Eivissa o Torrevella, per distribuir-la als pobles de l’interior. La festa va néixer amb la voluntat de fer memòria dels orígens pesquers i saladors del poble de l’Escala i durant aquests vint anys d’existència s’ha anat configurant de la mà de gent que participa mostrant l’essència del patrimoni de la gent de mar: els oficis mariners, la cuina dels pescadors, les cançons tradicionals i les danses ancestrals, aplegant músics, dansaires i públic d’arreu del món, aprenent els uns dels altres i establint llaços d’amistat.

Deixa un comentari