> El Museu Casteller de Catalunya a Valls i l’Ajuntament de Valls hi han cooperat
> Dimecres 21 es presenta a Barcelona -seu d’Endesa- i divendres 23 a Algemesí -Museu Valencià de la Festa-
L’editorial vallenca Cossetània, amb una llarga experiència en els llibres sobre el món dels castells, presenta el proper dimecres 21 a Barcelona i divendres 23 a Algemesí els dos primers volums de la Enciclopèdia castellera, una obra dirigida pel filòleg i periodista casteller Xavier Brotons. El projecte compta, a més, amb l’aportació dels principals especialistes en cadascun dels diferents àmbits del fenomen casteller.
El primer volum, ‘Història I: dels antecedents al 1939’, compta amb la participació dels estudiosos Jordi Bertran, Joan Bofarull, Xavier Brotons, Jordi Castañeda, Àlex Cervelló , Pere Ferrando i Xavier Güell. Aquest primer volum està dedicat a una primera part apassionant de la història dels castells, que abraça des de l’anàlisi dels seus antecedents i la descripció dels seus orígens fins al final de la Guerra Civil espanyola, passant per l’esplendorosa Primera Època d’Or, la posterior i estrepitosa Decadència i l’esperançadora Renaixença iniciada l’any 1926. El volum inclou també l’estat de la qüestió sobre els castells nets més polèmics del segle XIX i sobre la possibilitat que s’intentés o fes un castell de deu pisos.
El segon volum, ‘Història II: del 1939 al 2016’, ha comptat amb la participació dels historiadors i periodistes castellers Alexandre Cervelló, Eloi Miralles, Josep Bargalló, Santi Terraza, Joan Beumala i Jordi Suriñach. Analitza la història dels castells des del final de la Guerra Civil espanyola fins a la temporada del 2016. Es tracta, doncs, de la descripció de períodes històrics com la represa de l’activitat castellera després del conflicte bèl·lic i un posterior estancament (1939-1968), de la recuperació dels folres i la vibrant pugna per la supremacia entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella de Valls (1969-1980), de l’inici de la Segona Època d’Or, amb la tornada a plaça dels mítics castells de nou (1981-1993), i de l’etapa d’excel·lència que encara es viu actualment i que té un punt d’inflexió clar en el 2 de 9 carregat pels Minyons de Terrassa el 1993. Igualment, el volum inclou un estudi dels diferents concursos castellers que hi ha hagut al llarg de la història.
L’acte de presentació a Barcelona tindrà lloc dimecres 21 de març, a les 19 h, a la seu d’Endesa a (C/ Roger de Flor, 38-52), un dels patrocinadors de l’obra, i divendres 23 al Museu Valencià de la Festa, a la vila valenciana d’Algemesí, on s’ha mantingut el ball de valencians origen dels castells catalans. Al llarg dels anys 2018 i 2019 està previst que es publiqui la resta de volums. La ‘Enciclopèdia castellera’ ha nascut amb la voluntat de recopilar i actualitzar tota la informació sobre els castells i així esdevenir-ne una obra de referència, gràcies també als estudiosos que han anat sorgint sobre les diferents matèries.