Fet amb bastidor

cartell amb bastidor-01 (1)

 

Museu de la Pauma de Mas de Barberans
C. Clavell, 52

 Inauguració 22 d’abril, 20 hores

 

L’any passat era Fet a mà i enguany és Fet amb bastidor. En col·laboració amb l’Associació de Dones Masoveres hem preparat per a les Festes Majors del Mas de Barberans una exposició que mostrarà diverses peces de roba brodades amb bastidor. S’hi exposaran al voltant de 50 peces fetes amb onze tipus de punts diferents: punt artístic, punt d’espiga, cordonet, cordonet fals, areneta, topets plens, topets buits, filtiré, brodat ple, pespunt, nuguets, ullets…  Totes cedides per veïnes de la localitat. Durant els mesos de gener i febrer es van realitzar dos tallers de memòria oral per tal d’identificar els punts i d’animar a la participació. La peça més antiga és del 1890 i la més nova del 2009. Es podrà visitar fins al dia 1 de maig en horari de Museu.

Té un protagonisme especial a l’exposició Pepita Sancho Muñoz (la Senyor Pepita o Pepita la Bordadora) que durant 40 anys va ensenyar a les xiquetes del poble a brodar:

“Dels dotze als dinou anys vaig estar interna a les monges i vaig dependre de bordar. Als estius ensenyava a bordar a les xiquetes i bordava per altri, a l’hivern treballava al camp”.

Cadascuna de les alumnes elaborava un drapet on es practicaven els diferents punts amb uns dibuixos que van ser els mateixos durant 40 anys, des del 1955 fins al 1995 aproxidament, en mostrem dos d’aquests draprets a l’exposició allunyats en el temps però identicament iguals. Anar a bordar, als estius, va representar durant quaranta anys una activitat socialitzadora per a les joves del poble.

Deixa un comentari