Cultura Viva 2018: V edició Jornada Institut Ramon Muntaner

MóralaNova.IRMUDates: divendres i dissabte 29 i 30 de juny de 2018
Lloc: Móra la Nova
Inscripció gratuïta aqui

Cultura Viva 2018: V edició Jornada Institut Ramon Muntaner

La jornada té com a objectiu posar en valor, la recerca, publicacions, activitats i projectes dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana. Pretén mostrar la diversitat de iniciatives i recerques i d’àmbits
temàtics i perspectives abordats. Al mateix temps, es vol convertir en un espai per a compartir idees i generar-ne de noves, a partir de la presentació de projectes que han comptat o que compten en la majoria de casos amb el suport econòmic de les convocatòries de l’Institut Ramon Muntaner.

Programa de la Jornada

Divendres 29 de juny
Vestíbul de la Biblioteca Municipal de Móra la Nova (Av. de Lluís Companys, 17).

18.30 h – Inauguració de les exposicions “Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona”, a càrrec de Xavier Salat i d’Olga Ger de l’Institut d’Estudis Vallencs, i “L’any de la gelada”, a càrrec de representats del grup de centres d’estudis
“Terres de Cruïlla”.
Aquestes mostres es podran visitar entre el 29 de juny i el 22 de juliol. 
19.15 h – Presentació de les publicacions “Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona”, a càrrec de Xavier Salat i d’Olga Ger de l’Institut d’Estudis Vallencs, i “L’any de la gelada”, a càrrec de representats del grup de centres d’estudis “Terres de Cruïlla”.
A l’espai Euclides de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Móra la Nova (Av. de Lluís Companys, 17).
19.40 h – Presentació del projecte “Arbres en peu de vida”, a càrrec de Vicky Carles, de Graëllsia. Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental, i de Manel Mas, de Salvem lo Montsià
20.00 h – Refrigeri
22.00 hCasal Municipal de Móra la Nova (Pl. de l’Església).
El cost de l’entrada serà un donatiu de 5 € a favor d’Amics de la Gent Gran de Móra la Nova.
Espectacle literari “Com nos tornem. Recital xaró de poesies d’abans (dites com abans)”, amb la inefable perruquera rapsoda Isabel Castro de la companyia Bubulina Teatre.

Dissabte 30 de juny
Casal Municipal de Móra la Nova (Pl. de l’Església).

9.15 h – Acreditacions i esmorzar
10.00 h – Representació, a càrrec del grup de teatre local
“L’Estació”
10.30 h – Inauguració, a càrrec de l’Il·lustríssim Sr. Francesc X. Moliné, alcalde de Móra la Nova; el Sr. Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre i vicepresident primer de l’IRMU, i la Sra. Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
10.45 h – 15 anys de l’IRMU, a càrrec de M. Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner
11.00 h – Presentació del Cens de Fotografia de Catalunya, a càrrec d’Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació General d’Arxius.
11.20 hTaula 1. Diferents perspectives d’aproximació al patrimoni
– “Jornades de patrimoni”, a càrrec de Francesc Comas. Centre d’Estudis del Bages
– “Identificació, catalogació i inventari de les cabanes de volta al municipi d’Alcanó”, a càrrec d’Eduard Trepat. Centre d’Estudis Comarcals del Segrià
– “Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès”, a càrrec de Josep Alavedra. Fundació Bosch i Cardellach.
– “El mercat central de Tortosa”, a càrrec de Marc Ballester. Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa.
– “Revista Caramella”, a càrrec de Montserrat Solà. Caramella
Taula moderada per Joaquim M. Puigvert, professor de la Universitat de Girona.

12.45 h – Pausa
13.00 h – Taula 2. La recerca i la divulgació en l’àmbit de les humanitats
– “Trobades Culturals Pirinenques”, a càrrec d’Antoni Pol. Societat Andorrana de Ciències.
– “Història del moviment veïnal a Terrassa sota el franquisme”, a càrrec de Marcel Taló. Centre d’Estudis Històrics de Terrassa.
– “Els Museu Parla”, a càrrec de Pepa Nogués. Associació Amics de Nonasp.
– “VII Jornada d’Estudis Històrics i Patrimonials de la Vall d’Àger i l’Alta Noguera. La Guerra dels Segadors”, a càrrec de Francesc Fité. Fundació Arnau Mir de Tost.
– “XXIV Col·loqui de Tardor – L’església gòtica de Santa Maria dels Turers”, a càrrec d’Antoni Bramon. Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.
Moderada per: Anna Gómez, Patronat d’Estudis Osonencs – UAB
14.15 h – Presentació de la V Beca Joan Veny: “La llengua escapçada” a càrrec d’Esteve Valls, autor de l’estudi, i de la Sra. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
14.30 h – Cloenda a càrrec de la Sra. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i del Sr. Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i
vicepresident segon de l’IRMU.
15.00 h – Dinar
17.00 h – Visita guiada a diferents espais històrics de Móra la Nova a càrrec de Tarvitur. Visita gratuïtaSortida de la Plaça de l’Església.

Organitza: Institut Ramon Muntaner
Amb la col·laboració de: Ajuntament de Móra la Nova , Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla catalana, Amics de la Gent Gran, Biblioteca Municipal de Móra la Nova, Teatre l’estació.
Amb el suport de: Obra Social “La Caixa“, Fundació Irla, 2018. Any Europeu del patrimoni Cultural
Per inscripcions: Institut Ramon Muntaner
Per a més informació: silviabeso@irmu.org; 977 404 757.

Deixa un comentari