Activitats de l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala per conèixer la cultura gitana de primera mà

Jacques Léonard (París, 1909 – l’Escala, 1994) va treballar com a fotògraf i cineasta. L’any 1949 es traslladà a Barcelona, on el 1952 conegué i s’enamorà de la gitana Rosario Amaya, que treballava de model d’artistes. Léonard es casà amb Rosario i acabà vivint a Barcelona treballant de fotògraf free lance. El casament amb Rosario Amaya va permetre a Léonard poder fer unes fotografies úniques del món gitano a Barcelona. Malgrat que diversos fotògrafs com Català-Roca, Miserachs, Maspons… també varen fotografiar la Barcelona gitana, ho feien amb una mirada paternalista i de denúncia del barraquisme, mentre que la mirada de Léonard és la d’un etnòleg que documenta la cultura i el poble gitanos des d’una òptica històrica contemporània, transmetent-ne una imatge absolutament digna. A la mort de Rosario, Léonard es traslladà a l’Escala, on vivia el seu fill, i hi va passar els darrers anys de la seva vida.

L’exposició “Jacques Léonard. Barcelona gitana” es va inaugurar el 15 de juny i romandrà oberta fins al 12 d’agost en l’horari del Museu: de dilluns a dissabtes de 10 a 13 h i de 17 a 20 h i diumenges de 10 a 13 h. Les visites guiades gratuïtes seran els diumenges a partir del 8 de juliol i fins al 12 d’agost d’11 h a 12 h del matí (places limitades. Es recomana reserva prèvia al 972 05 98 23 infomuseu@lescala.cat).

Amb motiu de l’exposició de Jacques Leonard a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala s’han organitzat a més altres actes paral·lels de coneixement i divulgació de la cultura gitana que tindran lloc durant la celebració del Festival Portalblau:

Divendres 13 de juliol a les 20 h, a l’Alfolí de la Sal

  • Conferència i presentació del llibre d’Eugeni Casanova, Els gitanos catalans de França a càrrec del seu autor: Eugeni Casanova. Amb l’assistència de María Rubia, presidenta de l’Associació Cultural Nakeramos.

Dissabte 14 de julioil a les 22 h, a l’Alfolí de la Sal

  • Projecció de la pel·lícula Petitet, amb la presència del director Carles Bosch, i de Joan Ximenez Valentí, “Petitet”. A les 23 h, actuació del grup de rumba catalana Rumba-Rumba! Els Amics del Petitet.

Dijous 26 de juliol a les 22:30h, a La mar d’en Manassa

  • Actuació de Petitet i la Seva Rumba Simfònica

 

+ info: museu@lescala.cat i 972 77 68 16

Deixa un comentari