El Museu de la Mediterrània participa en la Mostra de Cinema Etnogràfic

ADA Espai Ter_octubre-17El Museu de la Mediterrània els dies 12, 19 i 26 de juliol formarà part de la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, un cicle cinematogràfic que arriba a la seva vuitena edició.

En aquesta edició, en el pati del Museu de la Mediterrània, podrem gaudir de quatre films documentals, que ens endinsaran en la història del nostre territori més immediat. Documents que en alguns casos tenen un gran interès etnogràfic, doncs mostren la forma de vida dels nostres avantpassats.

Totes les sessions són gratuïtes i a les 22 h del vespre. Els documentals són els següents:

 

arrosweb

LA GUERRA DE L’ARRÒS
Documental de Jordi Bellapart (2017, 60 minuts).
Dijous 12 de juliol a les 22.00 h

La història d’un enfrontament entre dues maneres d’entendre el progrès. Pere Coll i Rigau, un emprenedor rupturista amb idees modernes que, a principis del segle XX, va voler tornar a implantar el conreu de l’arròs al Baix Ter, amb el suport del poble de Pals, i el feudalisme caciquil del Marqués de Robert, figura preponderant de Torroella que per interessos polítics personals s’hi va oposar.

transhumantswebTRANSHUMANTS:
UNA VISIÓ FRONTERERA DE DOS PASTORS A PRINCIPIS DEL SEGLE XXI
Documental d’Elisabet Nadal i Marcelo Cugliari (2005, 73 minuts)
Dijous 19 de juliol a les 22.00 h

El trasllat de centenars o milers de caps de bestiar des de la plana a la muntanya o viceversa és una activitat mil·lenària que es va perdent amb el pas dels anys. El documental ressegueix una d’aquestes rutes junt amb els seus protagonistes, amb una mirada propera que defuig qualsevol besllum de romanticisme o idealització. Amb tota la seva duresa, però també amb moments d’una gran bellesa plàstica i vivencial, antropòloga i pastor mantenen un intercanvi de punts de vista alhora curiós i enriquidor.

Anar a fer tenda - Acampades pescadorsANAR A FER TENDA
Documental del Museu de l’Anxova i de la Sal (2009, 28 minuts)
Dijous 26 de juliol a les 22.00 h

Documental sobre l’antiga tradició marinera que portava els pescadors de l’Escala a dispersar-se cada any per les cales de la Costa Brava durant els mesos d’estiu, per pescar i vendre la seva pesca als mercats locals. El document evoca i recull els últims testimonis d’aquesta singular tradició escalenca que va acabar amb l’inici del turisme de platja.

Pelot_jpg_2096899878PELÒT
Documental de Fabrice Bernissan (2008, 17 minuts)
Dijous 26 de juliol a les 22.00 h

El bandolerisme és un element transversal a totes les societats que apareix com a tal cap al segle XV i que s’allarga ben bé fins al XIX. La transmissió oral i la recreació literària romàntica de molts d’aquests bandolers ha donat lloc a tota mena de llegendes i de narracions on es barregen realitat i ficció d’una manera gairebé inseparable. Jan Lamon, “Lo Pelòt” és un d’aquells bandolers llegendaris, a cavall entre la realitat i el mite.

 

Una resposta a “El Museu de la Mediterrània participa en la Mostra de Cinema Etnogràfic

  1. El dj., 19 de jul. 2018, 11:47, Etnologia.cat va escriure:

    > Museu de la Mediterrania posted: “El Museu de la Mediterrània els dies 12, > 19 i 26 de juliol formarà part de la Mostra de Cinema Etnogràfic de > Catalunya, un cicle cinematogràfic que arriba a la seva vuitena edició. En > aquesta edició, en el pati del Museu de la Mediterrània, podrem gaudir” >

Deixa un comentari