8ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, a La Terreta

MICE.Terreta.2018.2Dates:  Divendres 3 d’agost a les 22 h i dissabte 4 d’agost
Lloc: Església de Sant Josep, La Torre de Tamúcia (La Terreta)

8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a La Terreta dins dels actes de la IX Jornada Cultural Coneix la Terreta

PROGRAMA DE LA JORNADA

DIVENDRES 3 D’AGOST 22 H

CATHARE 
Prod. Écransud, 1999 (28’)
Amb un ritme proper al western o a la road movie, assistim al viatge de Guilhem Bélibaste, darrer prefecte càtar, fins al seu lliurament als inquisidors, de la mà d’Arnaud Sicre. Un viatge on es van resseguint les grans línies de la doctrina càtara.

CROSADA 
Prod. Écransud; real. Michel Gayraud (30’)
Adaptació de la Cançó de la Croada, poema èpic que narra, al mateix temps, els fets esdevinguts a començaments del segle XIII, de la invasió de Llenguadoc durant la croada albigesa, fins a la mort de Simó de Montfort. Text medieval, recitat per un cor d’infants. Àudio en occità amb de subtítols en francès i en català.

TROBADORS
Prod. Écransud, 1995, 52’
Per mitjà d’una atmosfera onírica i minimalista, se’ns van presentant els grans temes de l’amor cortès, gràcies a les paraules i als versos de diversos trobadors. Enmig dels mots, fragments musicals que recuperen la manera com aquests poemes arribaven al públic dels segles XII i XIII.

DISSABTE 4 D’AGOST
9.30 h. Inauguració de la IX JORNADA CULTURAL CONEIX LA TERRETA 
xerrades a càrrec de Montserrat Molí, Antoni Coll, Josep Sansalvador, Arnau Navarro, Xavi Tacons i Rubén Oliver. 
Presentacions de llibres d’història de Lluçars (Carlos Lloret) i Gerri de la Sal (Josep Maria Orteu) 
“Els paisatges trobats. Dietari”  de Josep Santesmases i Ollé (editat per Onada Edicions) . Obra guanyadora del II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló
“Espills trencats”de Màrio Sasot Escuer (editat per Gara d’Edizions. Premi Guillem  Nicolau 2017 del Govern d’Aragó).

16.30 H LO PELOT
Real. Fabrice Bernissan; prod. Nosauts de Bigòrra, 2008 (17’)
El bandolerisme és un element transversal a totes les societats que apareix com a tal cap al segle XV i que s’allarga ben bé fins al XIX. La transmissió oral i la recreació literària romàntica de molts d’aquests bandolers ha donat lloc a tota mena de llegendes i de narracions on es barregen realitat i ficció d’una manera gairebé inseparable. Jan Lamon, “Lo Pelòt”, és un d’aquests bandolers llegendaris, a cavall entre la realitat i el mite. Nascut a Soriac (Bigòrra), el 1779, va entrar en l’imaginari col·lectiu per la seva oposició als exèrcits napoleònics i per la seva fama de robar els rics per donar als pobres, esdevenint així una mena de Robin Hood occità, tot i que sense la projecció que la literatura i posteriorment el cinema van atorgar a l’anglès. A partir dels testimonis de persones que han tingut notícia, encara per transmissió oral, de les aventures del bandoler, ens anem apropant a la figura de Lo Pelòt, a través de la sempre suggeridora nebulosa que hi ha entre la llegenda popular i els fets recollits per escrit i conservats als arxius, que donen raó de fets que hem donat per certs

IBÒS EN BIGORRA.ENTRE MUTACIONS I MITES 
Prod. Média d’Òc i Nosauts de Bigòrra, 2014 (54’)
L´empremta de la Segona Guerra Mundial és ben present a Occitània, fins i tot als llocs més petits i remots. És l´empremta de les lleves, dels morts i dels presoners que van sobreviure, fins i tot als camps d´extermini. Ibòs, petita localitat de Bigòrra, no s´escapa d’aquesta petjada. El Pla Marshall serà el punt de partida d´un procés que transformarà la seva realitat econòmica i la seva forma de vida ancestral

18.15h MOSTREMP SOBRE RODES 
EL CANT DEL PASSERELL
PALLARESAMENT 
UN PONT CAP A ENLLOC
SOSPITA 

20 H. CONCERT DE CLOENDA:
 «Viatjant per Ponent» amb KRREGADES DE ROMANÇOS 

Organitza: Associació Cultural de la TerretaCentre d’Estudis Ribagorçans,
Amb el suport de:  Ajuntament de TrempConsell Comarcal del Pallars Jussà, CAOC-Cercle d’Agermanament Occitano-CatalàMostremp-Associació d’Amics del cinema de TrempInstitut d’Estudis Ilerdencs– Diputació de LleidaInstitut Ramon MuntanerDepartament de Cultura de la Generalitat de CatalunyaBisbat de Lleida
Per a més informació:
Centre d’Estudis Ribagorçans http://cerib.blogspot.com.es/
Associació Cultura del Terreta: http://laterretacultura.blogspot.com.es/
Institut Ramon Muntaner: http://www.irmu.cat
Per a més informació: Institut Ramon Muntaner 977 401 757 – carles@irmu.org, ce.cerib@gmail.com; ac.laterreta@gmail.com;

 

Deixa un comentari