Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya, a Sant Feliu de Llobregat
Dates: Fins el 28 de setembre en horari de 18 a 20 h.
Inauguració: dijous 6 de setembre a les 19 h.
Taula rodona: dimecres 19 a les 19 h.
Lloc: Centre Cívic Mas Lluí (c/ Estelí, 10 de Sant Feliu de Llobregat).
Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge. L’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i la ornamentació, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.
Dijous 6 de setembre a les 19 h.
Inauguració de l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”, a càrrec de: Cinta Daudé , regidora delegada de l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat; M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Conxita Sánchez, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació General d’Arxius de la Generalitat de Catalunya
Conferència: “Masos, dones i vida familiar” a càrrec de la historiadora Carme Sanmartí.
Dimecres 19 de setembre a les 19 h
5ª Jornada de paissatges contemporànis del Baix Llobregat. Taula rodona: “El paper de l’arquitectura tradicional en la conservació del paisatge” amb la participació de:
– Ferran Estrada, professor d’Antropologia de la UB i comissari de l’exposició
– Francesc Muñoz, professor de Geografia de la UAB.
– Begonya Rull, arquitecta.
– Isidre Pastor, arqueòleg.
– Víctor Mata, arquitecte.
– Esther Hachuel, moderadora
Visita comentada a l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”.
Organitza : Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat; Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat
Exposició promoguda per: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; coordinada per: Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració de: Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI)
Amb el patrocini de: Obra Social La Caixa
Per a més informació: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Institut Ramon Muntaner, 977401757, elena@irmu.org