8ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, a Barcelona (Gràcia- La Violeta)

MICE.Gràcia.1 (004)Dates: Dimecres, 12, 19 i 26 de setembre de 2015, a les 20 h.
Lloc: Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia ( Carrer Maspons, 6),  Barcelona.

8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a a Barcelona (Gràcia- La Violeta de Gràcia)

DIMECRES 12 DE SETEMBRE
“Fecas e Godilhs”.
real. Pèire Brun; prod. Coquina Mesclanha Latina, 2004 (69’).
Els carnavals de la Vall de l’Aude, que s’allarguen de finals de gener a principis d’abril, tenen l’honor de ser els més llargs del món. Llemotges i les localitats veïnes s’organitzen per oferir aquest espectacle festiu i participatiu, atorgant-li una singularitat pròpia i única. Els moliners, que obren el carnaval, i tot un seguit de personatges tradicionals, entre els quals hem de destacar les fecas i els godilhs, confereixen caràcter a una festa que troba el seu origen en la trepitjada del raïm, d’on provenen els moviments de peus i de braços que al llarg del temps han donat lloc als passos de dansa i a una gesticulació que, a més, serveix per expressar sentiments i, fins i tot, estats d’ànim dels dansaires. Tot plegat, amb una música característica, construïda sobre la base rítmica de la caixa i adobada per la inevitable presència del confeti, s’expressa mitjançant unes vestimentes i màscares coloristes i sorprenents, realitzades seguint la mateixa tradició  artesana amb què es confeccionen els seus accessoris, imprescindibles i singulars. El foc, omnipresent a la festa, tanca el carnaval, amb la il·lusió renovada d’una nova edició.

DIMECRES 19 DE SETEMBRE
Cinema Etnogràfic de Jordi Margarit amb
– “Entre la pólvora i les emocions”, 2016
– “L’arqueta dels Somnis”, 2015
– “VerdiSomniS”, 2015-16

Sobre diferents temes graciencs com, la Revolta de les Quintes, la festa major al carrer Verdi i l’obra de teatre El rellotger de Gràcia.

DIMECRES 26 DE SETEMBRE

“D’àligues, falcons i cavallets: festa major de Barcelona”
Dir. Roger Canals, 2014 (54’)
El Toc d’Inici és un esdeveniment imprescindible dins el calendari d’actes de la Festa Major de la Mercè. Des del 1994, aquest ritual festiu treu al carrer gegants, bestiari històric, balladors i músics de la ciutat per celebrar l’inici de les festes, just després del tradicional pregó. A les primeres edicions del Toc d’Inici hi van participar unes noranta persones organitzant-lo i, ara, vint anys després, n’hi participen activament unes tres centes. Cada any, la plaça de Sant Jaume s’omple de gom a gom per veure desfilar els elements de l’imaginari folklòric barceloní. L’antropòleg Roger Canals va realitzar aquest documental, on es transporta l’espectador cap al món familiar, passional, emotiu i sentit de les persones que fan possible el ritual. El documental fa un seguiment dels dies previs al Toc d’Inici, amb reunions i assajos; la mateixa celebració al centre de la ciutat i, un cop acabada, la reflexió que fan els participants en veure les imatges.

Activitats complementàries (Fins al 30 de setembre) 
EXPOSICIÓ: Guarnir el món de Festa”, una exposició que proposa un recorregut emocional comparatiu per l’espai urbà que la festa transforma en espai humà en ciutats com Barcelona, València, Lisboa o Medellín. La mostra presenta gran quantitat d’elements etnogràfics de les ciutats escollides: Gràcia, amb la seva Festa Major d’agost; València, amb les Falles de Sant Josep; el barri d’Alfama, amb les festes de Santo António; Medellín, «la más educada», amb l’emotiu Desfile de Silleteros de Santa Elena durant la Feria de las Flores. En els diferents àmbits trobarem objectes, fotografies i audiovisuals que ens mostraran la singularitat i el sentiment de les persones que fan i viuen la festa. A més, durant el mes de juliol se celebraran diverses activitats i festes dedicades a cada ciutat. Amb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona.

Organitza: Taller d’Història de Gràcia. Centre d’EstudisCentre de Cultura Popular La Violeta
Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyaMuseu Etnològic de BarcelonaCAOC-Cercle d’Agermanament Occitano-Català,  Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyaCoordinadora de Colles de Cultura de GràciaCases de la Festa-Ajuntament de BarcelonaDistricte de Gràcia-Ajuntament de Barcelona   i Institut Ramon Muntaner
Per a més informació: Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis Tel. 932 196 134, Centre de Cultura Popular La Violeta Tel. 937 060 881,
Institut Ramon Muntaner 977 40 17 57
Web:  tallerhistoriagracia.cat, http://www.lavioleta.cathttp://www.irmu.cat
e-mail: tallerhistoriagracia@gmail.com, administracio@lavioleta.cat, carles@irmu.org

Deixa un comentari