8ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, a Barcelona (Gràcia-CAOC)

MICE.Gràcia.2 (002)Dates: Dimarts 25 de setembre a les 19 h. i dijous 27 de setembre a les 12 i les 19 h.
Lloc: CAOC – Cercle d’Agermanament Occitano Català (Hotel d’Entitats. C. Providència, 42, Barcelona)

8ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, a Barcelona (Gràcia-CAOC)

DIMARTS 25 DE SETEMBRE
19 H


Lo truelh d’Arsin
Real. i prod. Institut d’Estudis Occitans dau Lemosin, 2014 (18’)
Arrel de la guerra de 1914, algunes instal·lacions productives són abandonades, especialment per les persones que les utilitzaven. Aquest curtmetratge ens apropa a un molí d’oli, on ens explica el seu funcionament i les tècniques utilitzades.
Lo Pelòt
Real. Fabrice Bernissan; prod. Nosauts de Bigòrra, 2008 (17’)
El bandolerisme és un element transversal a totes les societats que apareix com a tal cap al segle XV i que s’allarga ben bé fins al XIX. La transmissió oral i la recreació literària romàntica de molts d’aquests bandolers ha donat lloc a tota mena de llegendes i de narracions on es barregen realitat i ficció d’una manera gairebé inseparable. Jan Lamon, “Lo Pelòt”, és un d’aquests bandolers llegendaris, a cavall entre la realitat i el mite. Nascut a Soriac (Bigòrra), el 1779, va entrar en l’imaginari col·lectiu per la seva oposició als exèrcits napoleònics i per la seva fama de robar els rics per donar als pobres, esdevenint així una mena de Robin Hood occità, tot i que sense la projecció que la literatura i posteriorment el cinema van atorgar a l’anglès. A partir dels testimonis de persones que han tingut notícia, encara per transmissió oral, de les aventures del bandoler, ens anem apropant a la figura de Lo Pelòt, a través de la sempre suggeridora nebulosa que hi ha entre la llegenda popular i els fets recollits per escrit i conservats als arxius, que donen raó de fets que hem donat per certs.

Le boulanger de Sant Prict
Real. Jean-Pierre Cavaillé, Jean Paul Faure i Jean-Françios Vignaud; prod. Institut d’Estudis Occitans dau Lemosin, 2013 (18’)
Reflexions sobre el present i el futur d’Alain, el forner de Sant Prict (Saint-Priest-la Plaine) conegut pels voltants i que és l’últim negoci del poble. El curtmetratge mostra la seva vida i els seus pensaments a l’hora de jubilar-se i veure com l’última activitat de Sant Prict s’ha de tancar per falta de comprador.

DIJOUS 27 DE SETEMBRE
12 H
Raymond Lagardère. Gemèir de Gasconha
Real. Patric Lavaud; prod. La SMAC-Les Nueits Atipicas, 2011 (45’)
Aquesta pel·lícula mostra la vida de Raymond Lagardère, parcer de Saint Symphorien, a la Gironda, nascut al 1925 a Sore, a les Landes. Resistent, membre del Partit Comunista Francès des de 1943, representant local durant quaranta-un anys, president del Cercle Obrer durant trenta anys, Raymond Lagardère va posar el sindicalisme en el cor de la seva lluita i va ser, durant vint-i-cinc anys, el secretari general de la Federació del Sud oest (1965-1990). A través de la història, les lluites i les passions singulars de Raymond Lagardère, aquesta pel·lícula dibuixa una història social i cultural dels parcers del bosc de les Landes i ens recorda la necessitat d’un compromís amb un món millor.
19 H
Lu pais de las bonas fonts
Real. Jean-Pierre Cavaillé; prod. Institut d’Estudis Occitans dau Lemosin, 2011 (18’)
Camina en Levenson
Real. Amic Bedel; prod. Piget-Frances 3 Sud, 2005 (26’)
Aquest curtmetratge forma parta de la sèrie documental escrita i dirigida per Amic Bedel que compta amb la col·laboració de la regió de Midi-Pyrénées. Cédric Viala, DJ de Mauresca Fracas Dub, mostra la transmissió oral de la cultura occitana al territori
d’Aveyron i ens mostra la descoberta de la literatura oral amb cançons, balls i altres expressions.

Organitza:   CAOC-Cercle d’Agermanament Occitano-Català, 
Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyaTaller d’Història de Gràcia. Centre d’EstudisCentre de Cultura Popular La Violeta, Institut Ramon Muntaner
Per a més informació:CAOC-Cercle d’Agermanament Occitano-Català. Tel.  93.284.36.34. Institut Ramon Muntaner. Tel. 977 40 17 57
e-mail: caoc@caoc.cat, carles@irmu.org

Deixa un comentari