Des de les 8h fins a les 12h a l’àrea de lleure de la Garita es farà una demostració fidedigna del que era i (a partir de la iniciativa de l’associació Amics de Riba-roja) és avui en dia el procés tradicional de destil·lació de l’oli de ginebre, un producte antigament molt utilitzat, apreciat per les seves propietats curatives, per persones i animals. La Garita és una torre de guarda d’origen medieval, restaurada el 2015, que va ser aixecada estratègicament per tenir un ampli domini visual sobre el riu Ebre, el nucli de Riba-roja i el seu terme municipal, el nord de la Ribera i la zona del Montsant, al Priorat.
A les 12h30’ tindrà lloc la conferència Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre, a càrrec de Judit Vidal, membre de l’equip que ha dut a terme els darrers anys la investigació etnogràfica sobre la tradició de l’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre, que exposarà la importància històrica d’aquesta indústria local, que va arribar a incloure onze forns disseminats pel seu terme municipal, i que han estat declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; també com eren aquests forns de pedra en sec, i els usos i aplicacions que antigament tenia l’oli de ginebre, que s’emprava per a mal de queixal, reumatisme, dolors articulars i gota, com a cataplasma per al dolor de pit, angines i costipats, i com a infusió per a trastorns digestius, cucs intestinals, i com diürètic i calmant nerviós. En veterinària s’aplicava com a ungüent per a malalties, ferides i infeccions de la pell d’ovelles i conills.
Organitza: Amics de Riba-roja
Col·laboren: Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, Riba rocks i R!ba-roja d’Ebre.
Data: Dissabte 3 de novembre de 2018
Lloc: Àrea de lleure de a Garita. Riba-roja d’Ebre
Horaris: a partir de les 8h.
Més informació: Ajuntament de Riba-roja 977 41 60 03