La història dels “xiringuitos” obre una nova edició de Memòria Viva a Palamós

El pròxim 19 d’octubre a les 19 h s’inaugura al Museu de la Pesca un nou cicle de Memòria Viva, destinat a recopilar, documentar i difondre el patrimoni immaterial de la gent de mar. Aquest cicle és la suma de tres activitats diferents: Imatges que fan parlar, Mestres dels fogons i Converses de Taverna. Les nou sessions programades, entre octubre de 2018 i abril de 2019, mantenen la voluntat de dotar de valor el patrimoni intangible marítim i pesquer, no només captant-lo i preservar-lo per a les generacions futures, sinó també retornar-lo a la societat en forma d’activitats.

El cicle s’obre amb la primera sessió d’Imatges que fan parlar (19 d’octubre, 19 hores, Museu de la Pesca), una projecció d’imatges per documentar de forma col·laborativa el fons d’imatges del Museu de la Pesca. Amb la sessió “La història dels nostres xiringuitos”, es recuperarà la memòria d’aquests espais emblemàtics de la nostra costa, els personatges i les escenes més representatives.  Des dels seus inicis el 2009, Imatges que fan parlar ha projectat unes 1.750 imatges en les 35 sessions organitzades fins avui, amb la participació de 1.900 persones que han ajudat a documentar el fons d’imatges del Museu.

El 26 d’octubre també començarà a l’Espai del Peix el cicle Mestres dels fogons, l’activitat on els participants són espectadors de les demostracions en directe de cuina tradicionals, amb xefs i cuiners d’arreu del territori, i amb el peix com a element central de les elaboracions. Enguany comença amb una sessió de cuina transfronterera entre la Costa Brava i la Catalunya Nord. Mestres dels fogons es va duent a terme des del 2013 i fins s’han organizat una desena de sessions.

El febrer del 2019 començarà la temporada número 18 de les conegudes Converses de Taverna. Aquesta activitat reuneix al voltant d’una taula del restaurant Can Blau de Palamós persones per parlar sobre temes mariners d’interès. Enguany inclou tres sessions entre febrer i abril. Fins a 2018 se n’han celebrat 123, amb la participació de més de 150 persones i més de 160 hores d’enregistraments. Les Converses formen avui un dels més grans repositoris de memòria oral de la Mediterrània, dedicat a la pesca, el mar i les activitats marítimes. Totes les sessions es poden consultar a Documare, centre de documentació de la pesca i el mar, i una selecció de fragments es pot veure al canal de Youtube del Museu de la Pesca.

Podeu descarregar el programa d’activitats des del web del Museu de la Pesca.

Deixa un comentari