Es presenta a L’Escala el llibre “Històries de pescadors de la Costa Brava”

El passat 21 de desembre es va presentar a l’Alfolí de la Sal de l’Escala el llibre Històries de pescadors de la Costa Brava, de Lurdes Boix i Jaume Badias. Editat per Gavarres, és el segon volum de la col·lecció El caliu de la memòria (el primer va ser Històries de músics), en aquest cas, coeditat amb l’Ajuntament de l’Escala.

La presentació va anar a càrrec d’Àngel Madrià, director de Gavarres, de l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga i de l’autor del pròleg,  el periodista Xavier Febrés.

El llibre està basat en entrevistes a diferents pescadors de la Costa Brava. Jaume Badias va encarregar-se d’entrevistar els pescadors de Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Sant Antoni de Calonge, Palamós, Palafrugell i Begur. Per la seva banda, Lurdes Boix va anar als pobles de l’Estartit, l’Escala, Sant Pere Pescador, Roses, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou, amb dues incursions a Cotlliure i Portvendres per tal de tractar les migracions de pescadors de l’Escala i Llançà.  En total, quaranta històries que no deixen indiferent per la seva autenticitat.

Lurdes Boix i Jaume Badias fa molts anys que parlen amb pescadors de la Costa Brava. Fruit d’aquestes converses sabem que el mar és una caixa de sorpreses: a vegades bones, en forma de grans pesqueres, però, a voltes tràgiques. Algunes ens deixaran corpresos, com la dels tres germans Puigvert, de Lloret de Mar, que amb només 11, 8, i 6 anys ja es jugaven la vida en mar per sortir de la misèria; o la dissortada sort de l’avi Jepet, de Roses, que va perdre els tres fills grans en un embat terrible d’un grop enmig del mar. També es recullen el testimoni de l’últim pescador de l’Escala que va anar a fer tenda, els diferents arts de pesca, les senyes i els grans caladors, la pesca del corall o de l’anguila, la relació amb els primers turistes, l’arribada de pescadors de l’Ametlla de Mar o del Campello… En resum, és un llibre que vol ser un homenatge als homes i les dones de mar que van néixer amb “es gra de sal al cap.

L’objectiu dels autors és recuperar i transmetre les vivències i la saviesa d’un món gairebé extingit perquè, davant el col·lapse de la pesca actual, puguin aportar algunes experiències valuoses per a les generacions futures i per a la reconversió en una pesca veritablement respectuosa amb el medi que garanteixi la seva pervivència.

Deixa un comentari