Dijous 2 de maig a les 18.00h.
Lloc: Institut d’Estudis Catalans (IEC), Sala Pi i Snyer, carrer del Carme 47, Barcelona.
Entrada lliure
Organitza: MARC, ICEERS, ICA. Col·labora: IEC
L’ús ritual de plantes psicoactives és una pràctica ancestral que podem trobar en gran part de les cultures d’arreu del món. Amb diferents propòsits i intencions, aquests rituals han acompanyat i construït la comunitat tal i com la coneixem avui en dia.
En aquesta jornada ens proposem respondre a la pregunta de què passa quan aquestes pràctiques emmarcades en la medicina tradicional local travessen fronteres, ja sigui en el temps o en l’espai, i viatgen a altres cultures i contextos. L’ús que se’n fa d’aquestes plantes canvia? Els rituals originaris es mantenen? Els hauríem de mantenir inalterats o adaptar-los als temps moderns? Les plantes es tornen més perilloses, o menys? Entre aquestes i altres qüestions giraran els discursos dels 3 ponents invitats, els quals ens oferiran tres perspectives diferents:
Maja Kohek, MSc en Antropologia Social, candidata a Doctora en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili, ens parlarà d’un cas sorprenent registrat a Catalunya. L’ús ritual del cannabis i altres plantes en una comunitat situada a la Garrotxa.
Eugeni Porras, MSc en Antropologia de la Medicina, ens parlarà del tabac, i del que aquí coneixem com a tabac, però que no ho és. Eugeni parla des del coneixement i l’experiència obtinguts en dècades de reflexió i treball de camp a Mèxic, on s’ha especialitzat en la cultura Huitxol, l’ús sagrat del Peiot, el tabac i altres plantes de culte, entre altres interessos acadèmics i artístics.
Ramon Puig, Fitoterapeuta i escriptor, ens parlarà de com moltes de les drogues més addictives provenen en realitat de plantes sagrades que, utilitzades de manera ritual en diferents cultures, no provoquen perjudicis personals, econòmics o socials. Una d’aquestes plantes és la fulla de coca, de la qual ens parlarà.