Museu Etnològic i de Cultures del Món
Carrer Montcada, 12, 08003 Barcelona
Preu: gratuït
Inscripció: és recomanable fer inscripció prèvia a reservesmeb@bcn.cat
Els forns d’oli servien per extreure de la fusta del càdec un oli amb moltes propietats, emprat des de temps immemorials per a les malalties del bestiar i també per als humans. A Riba-roja d’Ebre hi ha una gran concentració de forns d’aquest tipus, de grans dimensions, testimonis d’una activitat preindustrial ben documentada des del segles XVII. El cicle de conferències ens ajudarà a entendre millor aquest valuós patrimoni etnològic i arquitectònic: des de les característiques de l’oli de ginebre i les seves propietats al seu procés d’extracció, passant pels mètodes de construcció i funcionament dels forns fins als usos actuals del producte.
Programa:
18 de juliol, 18.00 h:
Presentació del llibre Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre
Judit Vidal (autora del llibre)
25 de juliol, 19.00 h:
Riba-roja d’Ebre: un poble, un territori, una història, una cultura
Daniel Piñol (Dept. d’Història i Arqueologia. Universitat de Barcelona).
12 de setembre, 19.00 h:
Una visió tridimensional dels forns d’oli de ginebre
Sergio Coll, Agustí Costa i Cèlia Mallafré (Escola d’Arquitectura de Reus. Universitat Rovira i Virgili)
19 de setembre, 19.00 h:
Oli de ginebre: producció i aplicacions
Francesc Roma (geògraf, membre dels Amics de Riba-roja d’Ebre)
26 de setembre, 19.00 h:
Oli de càdec o miera: composició, activitat farmacològica i aplicacions
Maria Dolors Gonzàlez (biòloga, membre dels Amics de Riba-roja d’Ebre)
Organitza: Museu Etnològic i de Cultures del Món. Ajuntament de Barcelona
Col·labora: Amics de Riba-roja d’Ebre