9ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya a la Terreta- X Jornada Cultura Coneix la Terreta

MICE.TErretaDates: 2 i 3 d’agost de 2019
Lloc: Església de Sant Josep de la Torre de Tamúrcia

9ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya a la Terreta- X Jornada Cultural Coneix la Terreta 

PROGRAMA
DIVENDRES 2 d’AGOST
18.00 h. Inauguració de la 9ª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya a la Terreta, en el marc de la X Jornada Cultural Coneix la Terreta
Inauguració a càrrec del Sr. Albert Alins, Director General de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. 

Breus parlaments de: José María Cuesta (professor d’estudis hispànics, Université de Toulouse-Le Mirail) i Xabier Kerexeta Erro (tècnic superior d’etnografia a la DiputacióForal de Guipúscoa / goi mailako etnografoa Gipuzkoako Foru Aldundian).
18.30 h. L’art de la pedra seca a la Terreta i al Pirineu, patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO”, a càrrec de Carles Barrull, coordinador de la Secció de Patrimoni Agrari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida

19.00 “Pueblos fantasmas” Dir. José María Cuesta i Jean Jimenez, 2002 (87’).
Documental sobre la despoblació a la comarca del Sobrarb (Aragó) editat per SCPAM Université de Toulouse II-Le Mirail.
20.30 “Diari d’una transhumància”. Dir. Antoni Martí, 1987 (32’). A les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, a la primavera, uns quants homes i uns quants milers d’ovelles, mantenen aquest esperit desprès de tants segles.
21.00 “Pastura basca, ahir i avui” Produït per Productora Morgancrea per San Telmo Museoa/ Museu de Sant Telmo, 2019 (18’)
Transhumància de la comarca guipuscoana de Goierri a la serralada de Aizkorri, (entre Guipúscoa i Àlaba), a la serralada d’Aralar i a Urbasa (Navarra)DISSABTE 3 D’AGOST
9.30 Inauguració institucional de les X Jornades Culturals Coneix la Terreta, a càrrec de M. Pilar Cases, alcaldessa de Tremp
10.00h. “Les desamortitzacions a l’Alta Ribagorça ( 1835-1854)” a càrrec de Montserrat Moli Frigola ( II Universita di Roma “Tor Vergata”, Real Academia de la Historia)
10.30 h . “Els pilarets de la Terreta” a càrrec de Josep Sansalvador (Arxiu Gavin. Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya)
11.00 h. Pausa-cafè
11.30 h.Presentacions i signatures de llibre :
 “50 anys. Un passeig per la vida” de Maria José Erta (Editorial Fonoll)
12.00 h. “Dues Europes. Èxit econòmic, fracàs polític” a càrrec de Ramon Tremosa i Balcells (Editorial Fonoll)
12.30 h.  Viatge universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món:
– El Pallars Jussà. El gran mar geològic (vol. 5)
– La Ribagorça catalana. Clavells de pedra, patrimoni mundial de la humanitat (vol. 7) de Joan Obiols i Puig-pinós ( Editorial Andorra i Edicions Salòria)
13.00 h.   “Inventario de las ermitas de Huesca. Tomo 2:  Ribagorza” de Cristian Laglera (Editorial Pirineo)
13.30 h. – Presentació de la Revista Ripacurtia. Revista pirinenca de la Ribagorça a càrrec d’Oscar Jané Checa (director de la revista, CERib-Centre d’Estudis Ribagorçans)

17.30 h. Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya. Mostremp sobre rodes. curtmetratges del Festival Mostremp 2018:
“Hora blava”
– “Volada d’aire”
– “Sant Antoni, el contrapàs de Tremp”
– “les grues de Gallocanta”
18.30 h. Presentació i signatura de llibres:
“Benvolgut setembre” de  Glòria Francino (dins projecte educatiu “Implica’t” del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, editat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida
19.00h. “A peu pels camins del camçoner” :
– “Cançons del Pallars Jussà” (vol. 9; 2018)
– “Cançons de l’Alta Ribagorça i la Ribagorça Oriental” (2019) d’
Artur Blasco, editat per la Fundació Artur Blasco.
19.30 h. Documental “A peu pels camins del cançoner” d’Artur Blasco on es mostra la recerca de cançons tradicionals i cantants a la Ribagorça. .
20.30 h Concert de música tradicional a càrrec d’ Artur Blasco i Marién de Casimiro.

Organitza: Associació Cultural de la TerretaCentre d’Estudis Ribagorçans,
Amb el suport de:  Ajuntament de TrempConsell Comarcal del Pallars Jussà, , Institut d’Estudis Ilerdencs– Diputació de LleidaInstitut Ramon MuntanerDepartament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mostremp-Associació d’Amics del cinema de TrempBisbat de Lleida, San Telmo Museoa/Museu de san Telmo, Anem Editors, Edicions Salòria, Editorial Andorra, Editorial Fonoll i Fundació Artur Blasco.
Per a més informació:
Centre d’Estudis Ribagorçans http://cerib.blogspot.com.es/
Associació Cultura del Terreta: http://laterretacultura.blogspot.com.es/
Institut Ramon Muntaner: http://www.irmu.cat
Per a més informació: Institut Ramon Muntaner 977 401 757 – carles@irmu.org, ce.cerib@gmail.com; ac.laterreta@gmail.com;

 

 

Deixa un comentari