Montgrí. Una història de gegants Un homenatge a l’imaginari festiu de Torroella

El Museu de la Mediterrània i l’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí produiran aquest any l’exposició “Montgrí. Una història de gegants”.

Aquesta exposició que s’inaugurarà el 24 d’agost a les 18.30 h, coincidint amb la Festa Major de Sant Genís, és comissariada per Xavier Cordomí expert en el món de la imatgeria festiva de Catalunya i gran coneixedor del seguici Torroellenc.

logotip exposició

Després de diferents anys treballant per la consolidació de l’imaginari festiu de Torroella, l’última dècada s’ha creat una nova àliga i un nou drac, es va creure oportú que era el moment de produir una exhaustiva exposició històrica dels elements festius de la vila. L’objectiu és realitzar una exposició des de la primera data documentada fins l’actualitat, vinculant la presència o l’absència d’aquest elements a la quotidianitat i l’excepcionalitat de la població i dels seus vilatans.

L’exposició serà una mirada als fets i esdeveniments festius importants en els que el gegant i la gegantessa, els capgrossos, el drac, l’àliga i els músics han estat protagonistes. Però, al mateix temps, posarem la lupa i farem aflorar l’impacte que sobre la societat torroellenca tenen aquests personatges. Volem que a l’exposició tinguin espai modistes i cosidores, fusters i metal·listes, perruquers i pintors, conservadors, mantenidors, portadors… la gent de Torroella que ha estat al voltant dels gegants i que fins ara han estat anònims.

L’exposició presentarà cinc àmbits expositius cronològics:

• Àmbit introductori. Un espai per contextualitzar des de la primera informació recollida i confirmada de l’existència d’un gegant i d’un drac a Torroella de Montgrí fins a la Festa Major de Sant Genís de 2019. Una línia del temps on s’anirà associant les notícies de locals amb fets rellevants a Catalunya i al món.

• Àmbit 1608 – 1879. Aquest apartat descriu les primeres descobertes sobre l’existència d’imatgeria a Torroella i les dates més significatives sobre la gegantessa, l’àliga i els músics, i les primeres noticies de festes com el Corpus, la Puríssima o Sant Genís..

• Àmbit 1880 – 1936. Aquest apartat es centra sobretot en les noves figures dels gegants i en la figura del personatge del “El Rellotger”, l’aparició de capgrossos, les noves funcions de la festa, els canvis de model festiu, els canvis socials i els progressos de la vila.

• Àmbit 1939 – 1975. Aquest apartat descriu la festa durant el franquisme, la presència dels gegants per Corpus i per Sant Genís i es centrarà detalladament en l’any “1950” amb la construcció dels nous, de nous vestits i la implicació de tota la vila.

• Àmbit 1976 – 2019. Aquest apartat descriu l’època contemporània de la imatgeria festiva torroellenca: els nous portadors, els Grallers del Montgrí, l’Home dels Nassos, els nous capgrossos, la rèplica dels gegants, els Amics dels Gegants i els Capgrossos, el Drac, l’Àliga. Noves formes i funcions noves.

L’exposició serà construïda a partir del treball intens de recerca realitzat per, una banda, a la confirmació de les dades que són conegudes o que han estat aportades per diferents autors i per altra part, per la investigació de noves dades no recollides en cap treball. Amb aquest objectiu s’ha iniciat una feina exhaustiva en diferents arxius: Arxiu Municipal d e Torroella de Montgrí (llibre de clavaria, llibre d’arrendament de tabes, llibre d’actes, etcètera), Arxiu Diocesà de Girona, Museu dels Sants d’Olot , Arxiu Parroquial de Sant Genís, Institut de Cultura de Barcelona, Centre Excursionista de Catalunya, etcètera. I en la cerca d’imatges i documents gràfics: Fundació Mascort, Arxiu Mas Institut Ametller d’Art Hispànic, Arxiu Nacional de Catalunya, Centre Excursionista de Catalunya, fons privats, etcètera.

Des del Museu de la Mediterrània, i conjuntament amb l’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí estem treballant un seguit d’activitats paral·leles a l’exposició. Unes activitats que aniran encarades a totes les edats però que volen incidir en la difusió i visualització dels gegants com un element de la societat, del poble.

Una resposta a “Montgrí. Una història de gegants Un homenatge a l’imaginari festiu de Torroella

  1. Benvolguts,Es posible que sigui del vostre interés la presentació del meu llibre sobre l´immigració gascona a l´Alt Penedès i al Garraf entre el segles XIV al XVII  (arxiu adjunt) Salutacions,Albert Hill06.08.2019

    En lunes, 5 de agosto de 2019 15:05:53 CEST, Etnologia.cat escribió: #yiv9386011244 a:hover {color:red;}#yiv9386011244 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv9386011244 a.yiv9386011244primaryactionlink:link, #yiv9386011244 a.yiv9386011244primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv9386011244 a.yiv9386011244primaryactionlink:hover, #yiv9386011244 a.yiv9386011244primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv9386011244 WordPress.com | Museu de la Mediterrania posted: “El Museu de la Mediterrània i l’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí produiran aquest any l’exposició “Montgrí. Una història de gegants”.Aquesta exposició que s’inaugurarà el 24 d’agost a les 18.30 h, coincidint amb la Fes” | |

Deixa un comentari