Acceptació de contribucions: Fins 1 de desembre de 2019
El patrimoni alimentari, com el patrimoni en general, ha estat considerat tant com una construcció sociocultural, amb capacitat per representar simbòlicament una identitat, com una indústria de valors afegits que incorpora elements culturals al mercat capitalista. La primera, la lògica política-cultural respon a una voluntat de recuperar el que, havent desaparegut o estar en procés de desaparèixer, ha estat considerat una manifestació de la identitat. La segona, la lògica mercantil, s’inclina per patrimonialitzar el que és susceptible de convertir-se en mercaderia, sigui per la seva dimensió d’espectacle o d’objecte consumible.
Els èxits dels processos de patrimonialització alimentària obliguen a plantejar-se algunes problemàtiques específiques vinculades amb el sector productiu i relacionades amb la sostenibilitat dels paisatges, dels recursos, de les activitats, dels beneficis, fins i tot de les polítiques alimentàries.
El monogràfic es dirigeix a investigadors i investigadores que hagin etnografiat casos en què s’hagin donat aquests processos, així com a treballs de caràcter més teòric que suposin una aportació als debats oberts al voltant del fenomen.
• Coordinació
Jordi Gascón i Margalida Mulet Pascual (Universitat de Barcelona – Observatori de l’Alimentació ODELA)
• Calendari previst
– Acceptació de contribucions: Fins 1 de desembre de 2019
– Avaluació: Fins 1 de febrer de 2020
– Recepció de les revisions a partir de les avaluacions: Fins 30 d’abril de 2020
– Publicació: Previst en el 2020
Presentació de manuscrits: http://www.antropologia.cat/quaderns-e/index.php/quaderns-e
Indexació de Quaderns: http://www.antropologia.cat/taxonomy/term/2284
Normes de presentacions: http://www.antropologia.cat/node/4653