Basílica de Santa Maria de Poblet
Diumenge 29 de desembre de 2019
Conferència “El cant de la Sibil·la i les nostres tonades nadalenques“. 12.00 h
Interpretació del Cant de la Sibil·la, a càrrec de Tornaveus. 18.00 h
El grup de polifonia tradicional del Mediterrani, Tornaveus, encapçalat pel musicòleg i director del Museu de la Música, Jaume Ayats, serà l’encarregat de conduir la conferència. La xerrada explicarà el perquè d’algunes de les lletres del repertori de Nadal català i es fixarà en el seu caràcter desenfadat i de tabola, interpretant-ne alguns fragments. També s’hi abordarà la tradició i l’origen del Cant de la Sibil·la, així com la recerca que ha fet el grup Tornaveus abans d’interpretar-lo al Monestir de Poblet. La interpretació d’aquest cant a l’església de Santa Maria de l’esmentat monestir anirà a càrrec de les veus de Tornaveus: Jaume Ayats, Heura Gaya, Anaís Falcó, Iris Gayete i Ester G. Llop.
El Cant de la Sibil·la és un cant que versa sobre el judici final i del naixement de Jesús, posats en boca de la sibil·la Eritrea. Es va prohibir durant el Concili de Trento, però a Mallorca i a l’Alguer es van continuar representant. El segle passat es va recuperar aquesta tradició a la basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, i més recentment, el 2013, a la Catedral de Tarragona.
El Cant de la Sibil·la de Mallorca fou inclòs a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO, l’any 2010.
Feu clic damunt de la imatge per accedir al dossier de premsa complet confeccionat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.