Catalunya és plena de centres d’interpretaci6 sobre multitud de temàtiques. Tothom en té algun a prop de casa. Però, ben sovint, el contingut d’aquests centres, d’interpretació, en te ben poca. De fet, es difícil trobar, al nostre país, exemples de projectes a l’entorn del patrimoni que utilitzin la interpretació del patrimoni (IP).
La IP és una disciplina nascuda als parcs nacionals dels Estats Units a partir de la mitjans del segle XX. Té un corpus teòric i metodològic, compta amb una bona quantitat d’estudis i assajos que l’han anat fent evolucionar, i disposa de nombroses experiències pràctiques que n’evidencien la importància en el camp de les polítiques de preservació i socialització del llegat comú. Però, malgrat tot això, la IP segueix sent una disciplina molt desconeguda a casa nostra, i del tot residual en la nostra llengua.
Aquest llibre ha sorgit de la iniciativa de l’Ajuntament de La Garriga i dels cursos sobre IP que ha organitzat des de l’any 2013 -que han comptat amb la participació d’algunes de les principals persones expertes en la disciplina de l’Estat espanyol- , pretén començar a omplir aquest buit.
Es tracta d’una publicació divulgativa que serveix com a introducció i formació bàsica en IP i que inclou tant els últims avenços teòrics en la disciplina, com exemples pràctics d’aplicació de la IP, mitjançant estudis de cas que aborden patrimonis i contextos diversos. Alhora vol ser una primera temptativa de manual sobre IP en català, amb la pretensió de començar a fixar el vocabulari de la disciplina en la nostra llengua.
ENRIC COSTA ARGEMÍ (coordinador), INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI. Com provocar pensaments, preguntes i significats.
Edita: Ajuntament de La Garriga
Col. Camí Ral, 44, Rafael Dalmau Editors. 2019
ISBN: 978-84-232-0857-9. Pàgines: 224
Format: 17 x 24