“La Passió” (1989), per l’Associació Teatre Centre, dirigida per Jesús Sánchez

MuseudelTer_la_passioAmb motiu de l’exposició “Manlleu, ciutat de teatre” el Museu del Ter , amb l’Associació Cultural Teatre Centre, hem recuperat filmacions d’obres de teatre representades a Manlleu pel Teatre Centre i altres companyies locals. Aquestes filmacions procedeixen dels Fons audiovisual de Carles Molist (1949-1997), dipositat al Museu del Ter l’any 2016 per la família del periodista, fotògraf i activista cultural manlleuenc.
La primera d’aquestes projeccions del cicle de teatre “Carles Molist” és La Passió. Les dates ens hi obliguen i, a més a més, és de les obres més emblemàtiques. Quan es parla de La Passió de Manlleu, a molta de la gent de la població els ve al cap l’edició que es va començar a fer el 1948 i que va durar fins 1956, aquesta representava el teatre catòlic que va tenir un apogeu tant important durant el franquisme. És una Passió que movia molta gent, unes 200 persones entre actors, actrius i equip tècnic, que estava escrita per dramaturgs locals com podien ser Francesc d’Assis i Pujol o Maria Suriñach i que portava gent de diferents municipis de Catalunya a venir-la a veure i tenia crítiques en diaris de Madrid.
No obstant, aquesta edició de la Passió no és la primera vegada que es posa en escena l’art sacre a Manlleu. Tenim referències ja d’una Passió el primer terç del segle XIX, una passió que era tan estimada pels manlleuencs que encara avui ha fet que es conservi el nom del carrer de la Passió, en honor a la representació que es feia en el teatre que hi havia precisament en aquell carrer. I no és la única. També podem parlar de la del primer terç del segle XIX, la de mitjans del segle XX i una altra dels anys vuitanta, finals dels vuitanta principis dels noranta, dirigides per Jesús Sánchez i protagonitzades majoritàriament per Xavier Boada. Aquesta és la que podeu veure al cicle de teatre “Carles Molist”. És una selecció de  fragments, les escenes més emblemàtiques, ja que la representació de la Passió durava unes dues hores i mitja.

Per a més informació: www.museudelter.cat – 938515176 – info@museudelter.cat

Deixa un comentari