“Descripció d’un paisatge” de Josep M. Benet i Jornet. Producció “El Rusc” (1983)

MuseudelTer_Descripcio_paisatgeAmb motiu de l’exposició “Manlleu, ciutat de teatre” el Museu del Ter , amb l’Associació Cultural Teatre Centre, hem recuperat filmacions d’obres de teatre representades a Manlleu pel Teatre Centre i altres companyies locals. Aquestes filmacions procedeixen dels Fons audiovisual de Carles Molist (1949-1997), dipositat al Museu del Ter l’any 2016 per la família del periodista, fotògraf i activista cultural manlleuenc.

La segona filmació del cicle de teatre “Carles Molist” correspon a una obra del recent desaparegut Josep M. Benet i Jornet, “Descripció d’un paisatge”  produïda per El Rusc. El Rusc va ser una companyia de teatre independent de Manlleu formada per la fusió de tres grups de teatre anteriors: Petit Teatre 10 (antics estudiants de Laboral de Tarragona), L’Òliba negra (entre els quals destacava Jacint Sala) i el grup de joves de Teatre Centre liderats per Jaume Collell. S’inicia el 1977 amb l’obra “Homes i no” de Manuel de Pedrolo i el seu local d’assaig era al C/Rusiñol, 4. Les companyies de teatre independent eren grups de teatre que funcionaven de forma independent a les entitats que tenien tradició teatral a Manlleu, com podria ser Teatre Centre. Això permetia portar una nova manera de fer teatre dalt dels escenaris: posades en escena més atrevides i contemporànies, nous dramaturgs com Pedrolo o Benet i Jornet i també deixava molt espai a la improvisació i a les obres de creació pròpia. A més, era un teatre molt més social i reivindicatiu.

“Descripció d’un paisatge”,  sota la direcció d’en Josep Colomer, es va representar al Teatre Centre l’any 1983. “Descripció d’un paisatge” és la història d’una venjança. Però un dels objectius de portar a escena aquesta obra per part d'”El Rusc” era recrear i viure aquesta història de manera conjunta amb l’espectador, convertint el teatre en un lloc comú. Pretenien recuperar de mica en mica aquest sentit íntim, de ritu, de celebració conjunta que té el teatre i era precisament en aquesta línia que volien avançar tant en el treball d’actor com en la recerca d’una estètica que els identifiques.

Per a més informació: www.museudelter.cat – 938515176 – info@museudelter.cat

 

Deixa un comentari