La Santa Úrsula vallenca pivotarà sobre el tres de nou sense folre

  • La celebració arrenca els actes del 10è aniversari de la proclamació dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat
  • El sector casteller és entre els més afectats per la pandèmia i oferirà un seguit d’activitats en què serà epicentre
  • Reivindicarà el lema “Les castelleres i castellers tornarem a les places”
  • Els actes es faran amb aforament limitat, reserva d’entrades i mesures antiCovid
  • La celebració referma el caràcter gratuït per continuar facilitant l’accés a tots els segments socials
  • El seguici cerimonial actuarà de manera extraordinària
  • Es presentaran els nous basilisc petit i gegants petits
  • El Teatre Principal serà la Petita Casa de la Festa amb el seguici petit
  • Miki Núñez, Doctor Prats, Orquestra Di-versiones i la Nova Blanes, actuacions destacades
  • Les primeres entrades estaran disponibles dimecres 7 d’octubre a www.valls.cat i a les taquilles centrals del Principal

Santa Úrsula a Valls tindrà accent de tres de nou sense folre, la màxima construcció de les arquitectures humanes que l’any passat la plaça del Blat va veure carregar per part de les dues colles dels Xiquets de Valls en una jornada èpica que refermà la condició de quilòmetre zero de l’univers casteller i únic escenari on les darreres generacions l’han pogut admirar. La Fira vallenca servirà de punt d’inici dels actes del 10è aniversari de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, declaració que va ser rebuda i viscuda en directe a la mateixa plaça del Blat per entitats i institucions. De manera extraordinària i per pal·liar el buit que deixà la impossibilitat de fer-ho per Sant Joan, just en el moment de l’inici del desconfinament, el seguici cerimonial de Valls, amb les seves associacions, tindrà un rol important, tant el ballat pels adults com per les nenes i nens. L’organització ha volgut incidir en la necessitat que, malgrat els aforaments limitats necessaris per les mesures antiCovid, els actes siguin majoritàriament gratuïts i, en els que es paga entrada, que aquesta sigui absolutament simbòlica, entre 3 i 1 €, destinant els fons a la Fundació de la Marató, enguany dedicada a la investigació sobre el coronavirus.

Les entitats i l’Ajuntament s’han hagut d’adaptar a la situació actual però sense renunciar a la medul·la del patrimoni immaterial dels castells i augmentant la participació del seguici cerimonial, el paper del qual quedava habitualment més reforçat per Sant Joan que no a la celebració de la tardor. Enguany serà diferent. Els castells segueixen  sense poder retornar les grans construccions a les places, però les colles vallenques han volgut que la ciutat respiri aromes vermells i rosats. Amb el handicap addicional que el Simposi Casteller de Catalunya i la Fira Castells s’han endarrerit a les futures Festes Decennals, els Xiquets de Valls han hagut d’accentuar l’enginy. Les places i els cinemes s’ompliran d’imatges fotogràfiques i audiovisuals castelleres, amb l’eix conductor del tres de nou sense folre només assolit per les colles vallenques en tota la història dels castells. La Universitat Rovira i Virgili amb una selecció de pel·lícules breus i antigues no sols amb accent vallenc sinó també de les altres places essencials del triangle casteller tradicional, preparades per la directora Maria Roig, i la Biennal de Castells de Tarragona amb el documental del Concurs de 1970 que, un cop més, els Xiquets de Valls van contribuir a fer gran, estaran entre els atractius.

La ciutat estrena noves visites guiades pels principals indrets castellers de la ciutat a càrrec de la presentadora i narradora Eli Carnicé, per redescobrir-los amb la mirada i la perspectiva de les construccions humanes. Cossetània Edicions arriba amb un sisè volum al final del trajecte de l’Enciclopèdia Castellera, la magna obra sobre els castells publicada per l’empresa vallenca i dirigida pel vilanoví Xavier Brotons. El Simposi Casteller de Catalunya deixarà empremta en format reduït amb el ja tradicional debat dels caps de colla vallencs i amb la presentació de les Actes de la darrera edició dedicada al periodisme casteller i a la contraposició entre castells de deu i construccions netes, dissertació a càrrec de la periodista vilafranquina Judit Benages. També s’oferirà la segona edició de les primeres Actes del Simposi publicades el 2012, i esdevingudes un notable document de consulta. La música dels instruments més castellers, les gralles i timbals, tindrà presència amb el concert de Canya d’Or de Reus; el concert comentat sobre la història dels orígens del toc de castells a càrrec de Xavier Orriols, de Vilanova i la Geltrú, i els grallers So Nat de Tarragona; i les matinades castelleres per part de l’Escola de Grallers de la Colla Joves i els Grallers de la Colla Vella. La tonada castellera per excel·lència també sorgirà de l’orgue de l’església de Sant Joan com a cloenda homenatge a les nenes, nens, dones i homes que no han pogut tornar a les places ni als locals d’assaig aquest 2020.

Seguici extraordinari

El seguici cerimonial de Valls tindrà més presència que mai, emulant Sant Joan, el moment que li és més consubstancial. Es veurà en diferents formats. Els dos principals seran les balladetes de lluïment amb una quinzena de balls com a cloenda de la Fira de Santa Úrsula al Pati, buscant un espai més ampli que l’habitual. Serà un dels primers seguicis a retrobar la plaça pública. Per fer-ho possible, els Ministrers Bufalodre de Valls hi posaran la banda sonora que permetrà comptar amb l’agilitat escènica necessària.  El segon format serà protagonitzat pels més petits, amb el seguici infantil que convertirà el Teatre Principal en la Petita Casa de la Festa, emulant els grans, que ja ho van fer per Sant Joan. Entitats i organització han volgut posar l’accent en un dels segments generacionals més castigats per una pandèmia que els va obligar a recloure’s a casa, sense pràcticament poder sortir-ne.

En un any tan complex, és especialment meritori que dues entitats hagin apostat per crear dues noves peces del seguici petit. Així la Colla La Pessigolla presentarà en directe el basilisc petit –la bèstia híbrida de gall i serp–, mentre el Cau sumarà els gegants petits. Ambdues estrenes tindran lloc al claustre de l’equipament cultural del convent del Carme, un dels espais que agafa encara més protagonisme en aquesta Fira. Dins les novetats, els Campaners de Valls han recuperat el toc manual de campanes la vigília de la festa i en l’entrada d’ofici, ambdós des del campanar de Sant Joan.

L’associació El Bou i la Unió Anelles de la Flama també tindran actes protagonitzats pels bous,  pels grups de foc dels diables i el drac, pels trabucaires amb les seves galejades extraordinàries, i pels gegants, que aniran a ofici el matí del diumenge 25. Tots els espais estaran en tot moment subjectes a les mesures de control d’aforament i distàncies preventives de seguretat.

Espectacles artístics

Valls continua fidel als principis d’activar l’economia també des del sector cultural per la qual cosa, com ja de manera pionera va fer per Sant Joan aleshores on line i per televisió, s’augmenten els espectacles musicals. El Centre Cultural en serà l’escenari principal, amb entrades simbòliques entre 3 i 1 € i recaptacions que es destinaran a la Fundació La Marató que enguany dedica l’esdeveniment solidari a la lluita contra la covid-19. 

Divendres 23 d’octubre serà Miki Núñez el cantant que pujarà a l’escenari del Centre Cultural, amb tots els seus ritmes que abasten des l’escena mestissa catalana fins al soul, l’ska, el reggae o el pop llatí. Dissabte 24 agafarà el relleu la banda Doctor Prats, un dels grups que no s’ha cansat de pregonar que “tot anirà bé”, presentant ara un espectacle d’alt voltatge empeltat d’esperança. Diumenge 25 el mateix escenari del cultural comptarà amb els compassos per a unes altres generacions, protagonitzats pel concert de tarda de l’Orquestra Nova Blanes. 

La tradicional nit musical del dissabte a la plaça de l’Oli passa a un espai molt més ampli, El Pati, que permetrà disposar de major seguretat. L’Orquestra Di-versiones promet una nit molt especial amb un concert de versions, això sí amb públic assegut i amb entrada reservada prèviament.

També hi haurà activitats en streaming com, pel CanaldeYoutubedeDansPXL, la primera gala de dansa de DansPXL on line. Per Sant Joan el confinament va obligar a reinventar la Festa Major i les noves tecnologies foren claus, ja que permeteren que la ciutat continués apostant pel tan castigat sector artístic. Per Santa Úrsula les plataformes on line afavoreixen aquesta gala amb una àmplia representació de companyies: Cia Corales de Reus, BCN City Ballet, Escola de Dansa Adagi de Valls, Ballet Amaia Dorronsoro de Tarragona, i la La Imperfecta Cia Dansa, de Tarragona.

Reserva d’entrades

Les entrades es podran aconseguir a través del canal on line www.valls.cat les 24 hores del dia, presencialment en les taquilles centrals del Teatre Principal, en els accessos dels diferents espais si hi ha disponibilitat, i en algunes adreces electròniques que figuren en el programa d’actes quan es tracta d’entitats que gestionen actes directament. El primer bloc d’entrades que es posarà a disposició del públic és el de Miki Núñez, Doctor Prats, l’Orquestra Nova Blanes -tots al Centre Cultural- i les visites a la Petita Casa de la Festa, al Teatre Principal. Serà dimecres 7 d’octubre a les 10 h.

Deixa un comentari