Destresa Marinera. Sobre l’art d’armar i reparar ormeigs de pesca

El Museu de la Pesca ha posat en marxa enguany un projecte de recerca etnològica per documentar i divulgar els oficis vinculats a la construcció i reparació d’ormeigs i arts  de pesca a la Costa Brava. El projecte Destresa Marinera neix de la constatació que cada cop hi ha menys professionals capaços d’armar i reparar una xarxa o amb els coneixements suficients per sargir un bou o fabricar una nansa, sigui perquè els objectes ja vénen muntats de fàbrica o perquè no hi ha relleu generacional que ho vulgui aprendre. Per això s’han identificat alguns dels pocs pescadors de Palamós que saben fer-ho perquè expliquin aquest ofici i parlin de les perspectives de futur entre la gent de mar.

destresamarinera2020 2
Ricard Déu a la seva barraca armant de principi a fi un tresmall per a la pesca artesanal. Museu de la Pesca

Després d’anys celebrant la Mostra de Destresa Marinera en el marc del Festival Terra de Mar i després dins de l’exposició del Museu de la Pesca, la pandèmia de la covid-19 ha fet canviar de rumb la iniciativa per convertir-la en un projecte de recerca centrat en la documentació. Ara es treballa al port de Palamós a base d’entrevistes i demostracions en directe de persones que armen armellades i soltes de pesca, saben remendar xarxes de teranyines o bous d’arrossegament, tenen experiència en fer palangres o són experts constructors de nanses tradicionals. A través d’un qüestionari estructurat els informants  contextualitzen l’ofici i transmetre detalls especialitzats i termes tècnics del seu art, expliquen manipulacions, comenten les eines, parlen dels espais de treball, apunten sabers necessaris i far aflorar tota mena d’anècdotes mentre s’enregistra com treballen i demostren l’habilitat i l’expertesa amb les agulles, les xarxes, els nusos, els caps i els fils.

Dels treballs de documentació se’n faran breus diversos articles científics i càpsules audiovisuals per difondre l’ofici a les xarxes socials, a més a més de preservar i posar a disposició de la recerca i el coneixement tots els enregistraments que s’estan fent a peu de moll.

En fases posteriors, la voluntat del museu és estendre el projecte a més ports i oficis de la mar per conèixer millor la realitat pesquera catalana i, en concret, l’estat de l’ofici d’armar arts i ormeigs de pesca, el qual pot arribar a ser una sortida professional per a molt joves interessats en la mar.

Aquesta recerca és una iniciativa inclosa en el programa d’activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial que impulsa la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari